De censuur van Elsevier

Israel, zoals toegekend naar WOIIOp de site van Elsevier veegt rechtsgeleerde Afshin Ellian de vloer aan met de Volkskrant. Ze moeten stoppen met “huichelachtig denken over Israël”. Als ik kritisch reageer en een fout belicht in zijn betoog worden mijn reacties verwijderd en mijn account geblokkeerd. Kennelijk mag de Volkskrant hard aangepakt worden maar is zelf kritiek krijgen moeilijk voor de redactie in het algemeen en voor de heer Ellian in het bijzonder.

Zoals ik mijn reactie schreef heeft de Ellian bij veel zaken gelijk. Wat hij schrijft over Hamas zal ongetwijfeld waar zijn. Dat Hamas geen vrede wenst hoogstwaarschijnlijk ook. Wat de Volkskrant schrijft verdient geen schoonheidsprijs: natuurlijk worden de daden van Israël niet meer rechtvaardig of rechtsgeldig als er meer doden aan de kant van Israël vallen, allemaal waar.

Maar de heer Ellian gaat in de fout in zijn eerste alinea, en hij maakt dezelfde fout als Israël maakte. En Israël is daarmee ook verantwoordelijk voor het geweld wat nu al weken voort duurt. Ellian schrijft: “De ellende begon toen drie Joodse kinderen door Palestijnse strijders werden ontvoerd en op een brute wijze werden vermoord. Israël stelde Hamas daarvoor verantwoordelijk.” De eerste zin is wat Israël heeft bepaald en door Ellian klakkeloos over genomen. En dat is precies waar mijn kritiek over ging. Er is geen enkel bewijs dat “Palestijnse krijgers” de tieners hebben ontvoerd en vermoord. Hamas heeft deze misdaad nooit opgeëist wat doorgaans wel gebeurd.

Vervolgens sprak Israël “recht”, Israël stelde daarvoor Hamas verantwoordelijk, dus zonder enig bewijs. In een rechtsstaat spreken we recht na (!) het tonen van bewijs, zo niet in Israël. De gedachte (of wens) dat Hamas hiervoor verantwoordelijk zou zijn gaf Israël het recht keihard terug te slaan. Ook in de wetenschap dat een deel van de Palestijnen terug zou vechten. Eerder schreef ik al een blog over Israël en het door Amerika geschonken raketschild waardoor Palestijnse aanvallen met rakketten over het algemeen vrij zinloos zijn en zelden slachtoffers maken. Ellian zegt “Er zijn al meer dan elfhonderd raketten op Israël afgevuurd en daarmee is één Israëliër gedood.” Dat is er een teveel en tegelijkertijd ook slechts één bij elfhonderd raketten. Ik sprak afgelopen weken een aantal mensen die op vakantie (!) in Israël zijn en die zien dat burgers zich geen moment echt zorgen maken. De strijd is zo ongelijk en dat is waar de Volkskrant op doelde, denk ik.

Aan Palestijnse kant vielen inmiddels 100-den veelal onschuldige doden. Israël praat dit goed door te stellen dat Hamas strijders gewone burgers als schild gebruiken. Ook hiervoor is geen bewijs. Het is alleen de mening/overtuiging van Israel, niet echt een onafhankelijke partij in deze crisis. Ziekenhuizen en scholen werden en worden geraakt en ongeveer 1/3 van de slachtoffers is kind. Ellian haalt in zijn betoog het voorbeeld aan dat België raketten zou afvuren op het kantoor van de Volkskrant. Het zure is dat vandaag nog Israël (België?) het kantoor van Al Jazeera (Volkskrant?) onder vuur nam nadat gisteren door een politicus kritiek was geleverd op de “eenzijdige” berichtgeving door Al Jazeera. Burgens vluchtten in paniek het pand uit. Het zouden twee waarschuwingsschoten zijn geweest. Dit keer vielen er gelukkig geen doden bij de rakketten op een burgerdoel. Ellian over Hamas: “De terreurorganisatie pleegt in twee opzichten oorlogsmisdaden: willens en wetens schieten ze dodelijke raketten af op burgerdoelen en maken daarbij geen onderscheid tussen de civiele en militaire doelen.” Ik vraag mij dan af wat Israël doet als zij een bureau van Al Jazeera beschieten en of dat dan geen oorlogsmisdaad is? Of zitten daar ook Hamas leden verborgen met rakketten? In de ogen van Israël vast wel. Net als in scholen en ziekenhuizen en onlangs bij vier jonge kinderen die aan het spelen waren op het strand.

Ondertussen roept een Israëlisch parlementslid, Ayelet Shaked,  op haar Facebookpagina op om ook de Palestijnse vrouwen te doden. Achter iedere Palestijn staat immers een vrouw die hem steunt en het terrorisme aanwakkert is haar statement. Ze riep ook op tot  “the slaughter of Palestinian mothers who give birth to “little snakes.””. Het is in mijn ogen een oproep om een volk uit te roeien. Het zal geen openlijke brede steun in Israël hebben en krijgen (hoop ik) maar alleen de uitspraak al doet denken aan gebeurtenissen in het recente verleden die de wereld weinig goeds hebben gebracht.

KnipselMijn vraag aan Ellian was simpel: toon mij het bewijs dat Palestijnen of beter Hamas-strijders achter de moord op de drie tieners zitten. Zonder bewijs is Israel zonder recht 100-den onschuldigen aan het doden. Doden zonder rechtsgrond heet moord, niet alleen in Nederland maar ik heel veel andere landen in de wereld. Die vraag was voor Elsevier reden om mijn reactie te verwijderen en mijn account te blokkeren.

Ik denk nu te weten wat Elsevier van deze moorden vind. Overigens ging ik in mijn reactie op de blog van Ellian niet zo ver. Ik hield het daar op dat we niet weten wie de eerste agressor was maar wel wie er daarna heel agressief op reageerde.

Meer dan 10 jaar geleden zei ik mijn abonnement op Elsevier op, ik weet nog waarom en ik weet het nu weer.

Lees ook dit eens: De smerige propagandaoorlog door Roel Geeraedts RTL Nieuws-correspondent in het Midden-Oosten.

 

Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

 

Een gedachte over “De censuur van Elsevier

 1. Goedenavond. De censuur van Elsevier kan ik volledig onderschrijven. Ook ik zei mijn lidmaatschap op. En ook ik kreeg te maken met een blokkade op eventuele tegengeluiden, alsook op hun Facebook pagina.

  Het opinieblad is (letterlijk) vormgegeven naar voorbeeld van het Amerikaanse Time Magazine. Dit betekent vanzelf een sterke politieke kleur waarbij 3 thema’s aan de lopende band terugkeren. Anti-Rusland, anti-Islam en onvoorwaardelijke steun aan Israel. Anti-China heb ik nog niet waar kunnen nemen, maar zou evident kunnen worden.
  Tegengeluiden tolereert Elsevier daarom niet. Volgens

  mij bestaat in Nederland een wet tegen censuur, maar deze is helaas niet effectief.

  Ik kan slechts waarnemen dat een propaganda-oorlog gaande is waar alle mainstream media zich schuldig aan maken. Elsevier is samen met NU.nl echter wel de extreemste.

  U zult dan ook voornamelijk waarnemen dat alleen meegaande en bevestigende reacties ten faveure van NU.nl en Elsevier blijven bestaan.

  Bij NU.nl zijn de blokkades schering en inslag zo is te vernemen op internet. Helaas is het onderdeel van de familie Erkko die sterk dominant politiek gekleurd is en een grote vinger in de pap heeft. Al hun bladen stonden al eerder in het daglicht van grote kritiek in Finland. In Rusland werd hen zelfs toegang geweigerd.

  Helaas is het zo: ‘wie betaalt, bepaalt’.

  Maar ik kan uw ervaring volledig bevestigen. Persoonlijk vind ik het een grote schande.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s