Blatter misbruikt Messi

Het WK in Brazilië is afgelopen. En top voetballer Gary Lineker zei als eens “Football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win.” En inderdaad, Duitsland werd na 24 (!) jaar weer eens wereldkampioen en in mijn ogen meer dan terecht. Argentinië haalde aan de hand van sterspeler Messi de finale. Tenminste als je de FIFA moet geloven. Lionel Messi werd na het WK door de FIFA uitgeroepen tot de beste voetballer van het toernooi.

Op deze keuze wordt wereldwijd met verbazing gereageerd. Messi was dit WK niet de Messi zoals iedereen die kent van Barcelona. Messi wandelde meer dan dat hij hard liep en werd met name in de laatste twee wedstrijden tegen Nederland en Duitsland volledig uit de wedstrijd gehouden door sterke verdedigers als Vlaar, de Vrij en bij Duitsland Boateng. Heel af en toe zag je in een bevlieging de oude Messi waarna hij op een sukkeltempo terug wandelde naar de middencirkel. Messi en ook Argentinië zie je in geen enkele statistiek terug. Statistieken die de FIFA zelf bij houdt.

Zo is Duitsland het team met de meeste goals (18) gevolgd door Nederland (15), heeft Duitsland ook de beste passers in huis en viel Brazilië het beste aan. De Verenigde Staten hadden statistisch gezien de beste verdediging. In de lijst met beste spelers die de FIFA zelf op stelt (!) staat Duister Kroos op 1, Arjen Robben op 2 en een van de verdedigers die Messi uit de wedstrijd hield Stefan de Vrij zelfs op 3. Ook die andere ijzersterke verdediger Vlaar vinden we in de top 10 terug op 10. Beste Argentijn is Rojo, de verdediger op 9.

In het beste elftal van het WK, gebaseerd op de beste spelers per linie vinden we Messi ook niet terug. Messi is in de totale lijst te vinden op nummer 11 maar er zijn statistisch 3 aanvallers beter dan hij (Robben 1, Müller 2 en Benzema op 3). Waarom kiest de FIFA dan voor Messi?

Daar zal nooit een antwoord op komen. Wat een rol zal en kan spelen is dat als de statistieken gevolgd worden Argentinië (en zelfs Zuid-Amerika) in alle (!) opzichten met lege handen staat. De beste keeper is van Duitsland (Neuer,  (Cillesen 2de), beste verdediger is Stefan de Vrij en Duister Hummels op 2, beste middenvelder is Kroos en Braziliaan (!) Oscar op 2 en beste aanvaller is Robben en Duister Müller op 2. Alle prijzen gaan dan naar Duitsland en Nederland. Romero komt er met de 3de plaats bij de keepers nog het beste van af.

Ik denk dat de FIFA worstelt met de overmacht van Europa en de druk die Europese bestuurders leggen op de positie van Blatter vooral uit Nederland en ook uit Duitsland. Precies de landen die bijna alle prijzen pakken. Organiserend land Brazilië likt de wonden en kreeg alleen in de laatste twee wedstrijden al 10 doelpunten tegen. Neymar die andere ster was toen al niet meer in beeld. Lastig om dan juist aan dat land nog een prijs toe te kennen.

Gaat het dan om de strijd tussen Addidas en Nike? Ligt niet voor de hand, beide finalisten spelen in Addidas en beide ploegen in de “kleine” finale in Nike. Nee, Blatter vreest voor de Zuid-Amerikaanse steun bij de volgende verkiezingen om zijn stoel waar hij nog langer in wil zitten. Er moest dus, noodgedwongen een prijs naar Zuid-Amerika.

Blatter speelde dan ook zijn verbazing toen hij sprak over de keuze voor Messi. Het was inmiddels al lang duidelijk dat de hele wereld deze keuze niet begreep en dat het eigenlijk een beetje zielig is voor Argentinië in het algemeen en voor Lionel in het bijzonder. Want hij weet drommels goed dat hij deze prijs op geen enkele manier verdiend heeft en dat hij wordt misbruikt door de FIFA om nog enige steun in Zuid-Amerika te krijgen of te houden.

 

Photo by Fikri Rasyid on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s