FIFA viert feest in Rusland

Vandaag is het een dag van Nationale rouw in Nederland. Als ik door de straten rij zie ik her en der vlaggen halfstok en dat is zeker zo bij alle bedrijfspanden waar ik langs kom. Op de computer komt een tweet voorbij met een plaatje van flighrradar24.com met daarop een klein geel vliegtuigje. Dat vliegtuigje representeert vlucht NAF22 wat de eerste lichamen naar Nederland, naar huis, aan het brengen is.

Schrijnend is dan het contrast als een ander plaatje een feestende Poetin toont. De verantwoordelijkheid of betrokkenheid van Rusland (lees Poetin) bij deze aanslag staat nog zeker niet vast en de VS krabbelt al weer een beetje terug van een stellige overtuiging dat Russen meer dan betrokken waren bij het neerhalen van MH17. Toch is het vreemd dat Poetin dat feestje aan het vieren is.
Het is niet vreemd dat Poetin dat feestje viert. De man spoort in mijn ogen niet en ik zie al jaren een machtswellusteling die bezig is de oude Sovjet-tijden te laten herleven en Oekraine en de Krim zijn, denk ik, pas zijn eerste stap. Het zijn niet voor niets Russen die leiding geven aan de pro-Russische separatisten. Eerst in de Krim wat inmiddels onderdeel van Rusland is verklaard en nu in Oost-Oekraïne.

Dat Poetin de opstandelingen van wapens voorziet is ook geen geheim. Zijn invloed in Oost-Oekraïne is onmiskenbaar. Als hij al niet direct verantwoordelijk is voor de ramp dan toch minstens indirect. Hij stuurt mensen en wapens die kant op waaronder het BUK-raket systeem dat vlucht MH17 uit de lucht schoot. Ook al wordt het nu een ongeluk genoemd en wordt er beweerd dat “per ongeluk” een verkeerd vliegtuig is neergeschoten. Schrijnend is dan ook wat Poetin laat zien als het gaat om wat te betekenen voor de nabestaanden van de ramp, de lichamen van de doden en het onderzoeken van de oorzaak. Grote woorden voor de buitenlandse pers en geen enkele vorm van actie.

Wat wel vreemd is aan het feestje dat Poetin viert en nog schrijnender is dan het gebrek aan actie van Poetin, is dat het feestje ter meerdere eer en glorie is van de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie die in al haar domheid heeft besloten om niet alleen het WK van 2022 toe wijzen aan een puissant rijk oliestaatje waar corruptie schering en inslag is maar ook het WK van 2018 aan het Rusland van deze Poetin.

Kon de 10 seconden stilte na het overlijden van Mandela nog een foutje zijn of een misverstand. Een paar dagen na deze ramp een feestje bouwen in dit Rusland om de het WK 2018 in te luiden is een grove fout, een miskleun van de eerste orden en laat precies zien wat de FIFA voor organisatie is.

In een emotionele tweet riep oude kamer voorzitter Weisglas vandaag op uit de FIFA te stoppen. Ik steun hem hierin van harte. Blatter en consorten zijn van een gelijk niveau als Poetin en de alleenheerser in Qatar. Nederland zou zich daar op geen enkele wijze mee willen inlaten. We hadden al niet naar Sochi moeten gaan, we moeten zeker niet naar het WK gaan. Golfer Lafebre geeft vandaag het goede voorbeeld.  Hij weigert deel te nemen aan een chalengertoernooi in Charkov en noemt het schandalig dat het toernooi überhaupt nog op de kalender staat.

Europese clubs zouden moeten weigeren uit te komen tegen Russische en Oekrainse clubs. In welke sport dan ook. Het WK 2018 zou direct Rusland moeten worden ontnomen. Ik roep alle FIFA bestuurders op om straks naar onze nationale televisie te kijken en te zien hoe een stoet van 40 lijkauto’s van Eindhoven naar Hilversum rijden en zich dan te realiseren dat die stoet de komende weken 5 keer langs gaat komen. Al keken ze maar naar het plaatje van dat ene gele vliegtuig onderweg van Oekraïne naar huis en zo zijn er straks 10!

De FIFA kennende zal dat niet gebeuren, dan is de FIFA verlaten de enige juiste keuze.

 

Photo by Vishnu R Nair on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s