Nederland Topsportland sterft stille dood 2

Ik moet er toch niet aan denken dat Ton de Kort stadionspeaker bij damesvoetbal moet gaan worden. Ton is journalist, een begenadigd spreker maar bovenal een gepassioneerd speaker bij grote atletiekwedstrijden in den landen. Zijn (bij)baan staat op de tocht. Eerder schreef ik over de het sterven van Nederland als Topsportland. Afgelopen weken stierf er weer een klein maar belangrijk deel en deden we als Nederland weer een stap achteruit.

Tenminste, als de Nederlandse overheid, de gemeente Hengelo dit keer, haar zin krijgt.

Al jaren zijn de Fanny Blankers-Koen Games, FBK-games, een begrip in de wereldatletiek. De FBK-Games maakt deel uit van de IAAF World Challenge, samen met onder meer wedstrijden in Rio de Janeiro, Moskou, Daegu, Madrid, Osaka, Dakar en Berlijn. Kortom, een wedstrijd die niet misstaat in een land dat topsport hoog in het vaandel heeft staan. Helaas lijkt dat steeds minder het geval en daar nu komt nu deze blunder van de gemeente Hengelo bij. Doordat de gemeente moet bezuinigen is er druk komen te staan op de FBK-games die deels door de gemeente worden gefinancierd. Het gaat vooral om het beheer van het stadion dat weg bezuinigd ongeveer 2 ton/jaar oplevert. Het wordt nog onsmakelijker als duidelijk wordt dat FC Twente, een club uit Enschede maar met een deel van haar faciliteiten in en rond het FBK stadion, de vrouwenploeg en de beloftes wil onderbrengen in het FBK stadion en daarvoor de atletiekbaan wil laten verwijderen. Het enige echte Atletiekstadion van Nederland en de plek waar een grote topwedstrijd wordt georganiseerd zal dan (weer) een voetbalstadion worden waar vrouwen en beloften hun wedstrijden kunnen spelen in de wetenschap dat FC Twente een groot (onlangs vergroot) eigen stadion heeft: de Grolsch-veste.

Hengelo kan de gelden van de FC waarschijnlijk goed gebruiken. Het streven van sportwethouder Erik Lievers is dat met ingang van het nieuwe seizoen teams van FC Twente gaan voetballen in het FBK-stadion. De huidige gebruikers – FBK Games en atletiekclub MPM – zullen moeten inschikken. Zelfs verkoop aan FC Twente wordt overwogen. Om het stadion geschikt te maken voor voetbal zullen aanpassingen nodig zijn die topatletiek minder of zelfs helemaal onmogelijk maken. Nog geen vijf jaar geleden pompte de gemeente Enschede geld in FC Twente om de uitbreiding van het eigen stadion mogelijk te maken. En in 2003 maakte de gemeente Enschede nog 4,5 miljoen ( gelijk aan 22 jaar onderhoud FBK stadion!) over naar de club om deze van de ondergang te redden.

Nu lijkt het er op dat deze club, die nog bestaat door de overheidssteun die zij eerder ontving, nu geld zal gebruiken om de topatletiek in Nederland een klap toe te dienen. Alles in Nederland en sport lijkt te draaien om voetbal. Een sport die op de Olympische Spelen (toch een evenement dat “men” naar Nederland wilde halen) niet tot de meeste populaire sporten hoort.

Atletiek is dat aantoonbaar wel en net nu Nederland bij een aantal onderdelen van de Atletiek de aansluiting met de wereldtop lijkt te maken (denk aan de estafetteploegen en Eelco Sintnicolaas) of al gemaakt heeft (Churandy Martina) gaat er een dikke streep door het enige Atletiekstadion van Nederland en daarmee door een echte topsportwedstrijd in Nederland. De wedstrijd tussen de dames van FC Twente en die van Sportclub Emmen kan je dat echt niet noemen….

Weer deed Topsport in Nederland een stapje achteruit en sterft weer een klein beetje…en Fanny? Fanny zal zich omdraaien in haar graf…..

Photo by Kolleen Gladden on Unsplash

Een gedachte over “Nederland Topsportland sterft stille dood 2

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s