Voetbalgeweld

Afgelopen weekend werd in Almere een grensrechter mishandeld. De man, die dag aan het vlaggen bij de voetbalwedstrijd van zijn zoon, overleed later dat weekend aan zijn verwondingen.

Inmiddels heeft de KNVB alle wedstrijden in het amateurvoetbal afgelast en wordt bij de profwedstrijden een minuut stilte in acht genomen. Andere sporten en andere landen volgen dit voorbeeld. Veel mensen willen stilstaan bij dit vreselijke gebeuren. Ronald Koeman sprak zich bij Radio538 uit voor het ook afgelasten van de profwedstrijden.

Geert Wilders is inmiddels zo gefrustreerd dat hij geen aandacht meer krijgt dat hij deze week naar buiten komt met de opmerking dat het niet zozeer een voetbalprobleem is maar vooral een probleem van de Marokkaanse jongeren. Een tweet waarin ik aangeef dat het meeste geweld op de Nederlandse velden toch echt van Nederlanders komt en dat Wilders vooral “ff normaal moet doen” levert mij weer een emmer vol reacties op van anonieme PVV-volgers die mij de les willen leren. Inspiratie voor een blog dus.

Wilders gaat met zijn opmerking voorbij aan alle grensrechters, scheidsrechters, juryleden en al die andere veelal vrijwilligers die iedere keer opnieuw bij sportwedstrijden worden uitgescholden, gespuugd, geduwd, geschopt en geslagen. Tot op heden zijn daar gelukkig nog weinig doden gevallen. Een paar feiten:

Vorig jaar december werd een 77-jarige supporter dood getrapt door een voetballer die niet van Marokkaanse afkomst is. Bij de “Slag van Beverwijk” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Beverwijk) zijn ook geen of weinig Marokkaanse jongeren betrokken. Bij deze explosie van geweld vond Ajax-fan Carlo Picorni de dood. En in 1991 werd FC Twente fan Eric Lassche doodgestoken, de wedstrijd FC Twente – Feyenoord gaat die middag gewoon door en ook het optreden van LUV voor de wedstrijd wordt niet geschrapt. Geweld bij en rond voetbal voordat de Marokkaanse jongeren waar het nu over gaat geboren waren.

De KNVB meldde dat in het seizoen 2011-2012 837 keer sprake was van excessief verbaal of fysiek geweld en in het seizoen er voor 1040 keer. Als we uitgaan dat er 40 weken per jaar gevoetbald wordt is dat 26x per weekend. 26 Keer excessief verbaal of fysiek geweld en dat alleen in het voetbal. Beelden op verschillende websites laten zien dat het vooral om mannen (en vrouwen) van Nederlandse afkomst gaat. Een mooi voorbeeld is te vinden op de RTL-website (http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/04_april/16/sport/Tuchtcommissie_KNVB_buigt_zich_over_gestaakt_duel.xml ), een voorbeeld van blanke spelers in een regio buiten de randstad.

Opmerkelijk is dat PVV’ers, mij n.a.v. de tweet en de dood van de grensrechter willen leren dat 80% van de Marokkaanse jongeren crimineel is. Onderzoek laat zien dat 66% van de Marokkaanse jongeren wel eens verdacht (!) is geweest van crimineel gedrag, maar daarnaast staan dan cijfers van Antilliaans-Nederlandse jongeren (55%) en van Nederlandse jongeren (altijd nog 25%). Het onderzoek laat ook zien dat dit vooral komt omdat allochtone jongeren veelal in stedelijke gebied wonen en de percentages over heel Nederland gaan, het percentage Nederlandse jongeren in de Randstad die wel eens verdacht zijn geweest van crimineel gedrag is veel hoger. Tot zover het “feiten-relaas” van de PVV’ers.

Naast het voetbal is er ook ieder weekend fysiek en verbaal geweld bij nagenoeg alle andere sporten. Het is dus niet alleen een voetbalprobleem maar een maatschappelijk probleem waar bij de sport wel de sleutel kan liggen om het (deels)op te lossen of beter nog te voorkomen. De oproep om scheidsrechters op zelfverdedigingscursus te sturen is het aanpakken van een symptoon maar pakt de bron niet aan. De KNVB geeft veel te laat een te zwak signaal af. Het terugdraaien van de levenslange schorsing van spelers die geweld hebben gebruikt is daar een voorbeeld van. Het door laten gaan van profvoetbal een ander.

De KNVB is wel betrokken bij twee belangrijke initiatieven en zou daar juist nu veel aandacht aan moeten geven. Het NOC/NSF heeft een initiatief “Naar een veiliger sportklimaat” (http://www.veiligsportklimaat.nl) en daarnaast en deels opgenomen in het NOC/NSF programma het initiatief “Positief Coachen” (www.positiefcoachen.nl)  van o.a. Ewald van Kouwen. Vanuit deze initiatieven wordt door vrijwilligers en beroepskrachten sport breed nagedacht over en gewerkt aan een veiliger sportklimaat en wordt sportbegeleiders van verenigingen bijgebracht dat kinderen, vanaf de jongste leeftijd vooral plezier moeten beleven aan hun sport en dat respect voor leiding en medespelers een noodzakelijk onderdeel van is. Kinderen die op deze manier respect ontdekken en de kracht die daar van uit gaat zullen hier ook later in de maatschappij de vruchten van plukken. Helaas zijn het vooral de ouders die ieder weekend langs de lijn en binnen de lijnen het slechte voorbeeld geven. De SIRE-campagne “geef kinderen hun spel terug” loopt al vanaf 8 september 2011 en is niet alleen gericht op Marokkaanse jongeren maar vooral op de Nederlandse gestreste ouder die alle frustraties op het werk van die week afreageert langs de sportvelden. Als je ouder op jou mag schelden en tegen de officials op en rond de wedstrijd mag je dat als kind ook, toch?

Richard Nieuwenhuizen was niet de eerste die door geweld rond het sportveld nodeloos overlijdt. Laten we hopen dat hij wel de laatste is. Dit weekend kan Nederland laten zien dat het hier stopt. De grens is bereikt en nu moeten we gaan voor de definitieve cultuurverandering waarin plezier in de sport en het respect voor de mensen die het sporten voor al die liefhebbers mogelijk maken voorop staat. Komend weekend is het bij veel wedstrijden 1 minuut stil. Laat het niet vergeefs zijn.

 

Photo by Liam McKay on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s