Dit blog schreef ik 2014 en ik zette destijds vraagtekens bij het gebruik van de data maar was toch positief, een doorkijkje naar 4 jaar geleden.
De slimme thermostaat van Eneco zette een tijdje geleden de toon. Inmiddels volgen ook andere energieleveranciers met slimme thermostaten. Zo komt de Nederlandse Energiemaatschappij met Anna en Essent met Nest. Al deze thermostaten doen min of meer het hetzelfde: informatie verzamelen en beslissingen (voor u) nemen.
De slimme thermostaten zijn allemaal gekoppeld aan het internet. Hiermee wordt invulling gegeven aan iets wat al lange tijd aan de hand is maar steeds belangrijker lijkt te worden: Internet of Things. Alles wordt tegenwoordig aan het internet gekoppeld. Thermostaten maar op korte termijn ook koelkasten, koffieautomaten of uw eigen auto. Maar daar wil ik het nu niet over hebben.
Ik wil het hebben over de informatie die de thermostaten verzamelen en de data die daarvoor opgeslagen wordt. Want een ding is wel duidelijk: de apparaten verzamelen data en deze wordt, niet allemaal opgeslagen op het apparaatje zelf. Niet voor niets maken gebruikers zich al zorgen over de data privacy gevoelige informatie vast gelegd wordt. De data wordt opgeslagen op systemen van de energieleveranciers. Die gebruiken uiteraard al deze data om de klant te voorzien van informatie over het energiegebruik en daarmee de klant te laten profiteren van die data. Inzicht in verbruik maakt bezuinigen mogelijk en dat is minder vervelend voor de energieleverancier dan u in eerste instantie zou denken. De consument betaald natuurlijk wel op een of andere manier voor deze dienstverlening.
Op de diverse sites van de leveranciers staan duidelijk dat de privacy van de gebruikers gewaarborgd is. En dat is ook goed! Data wordt geanonimiseerd opgeslagen. maar tegelijkertijd is die data een enorme bron van kennis voor de leveranciers. Hoewel anoniem kan er naar trends worden gekeken, welke momenten meer of minder stroom wordt gebruikt etc. Ook kan er op basis van deze data gekeken worden naar nieuwe ontwikkelingen en innovatieve ideeën.
Het wordt natuurlijk helemaal interessant als er ook nog slimme meters in huis geplaatst worden. Deze worden geleverd door de netbeheerders: Enexis, Stedin en Liander zijn de grote drie. Zij zijn voor het energienet wat Prorail is voor de spoorlijnen. Ook zij verzamelen op deze wijze informatie over het stroom- en gasverbruik in Nederland en zullen deze informatie gebruiken om in te spelen op de ontwikkelingen in de markt.
Zo worden energieleveranciers en netbeheerders informatie intensieve organisaties die informatie ophalen rechtstreeks bij de bron: uw woning. Zolang ze deze informatie gebruiken om mij in mijn behoefte te voorzien en innovatief aan de slag te gaan krijg ik er wel energie van.
Foto: eigen collectie
Een gedachte over “Slim meten”