Big Brother

In september 2016 schreef ik het blog “Big Brother”. Deze werd gepubliceerd op aranea.nl maar omdat deze nog steeds actueel is hier een afgestofte versie.

Enige jaren geleden (2012) kwam een verhaal in de The New York Times Magazine naar buiten dat een Amerikaanse supermarktketen Target op basis van het koopgedrag van een 18 jarig meisje concludeerde dat zij zwanger was. Op basis van die informatie begonnen zij haar te bestoken met reclames van producten voor zwangere vrouwen waarna haar vader boos naar Target reageerde dat zijn dochter, die nog op school zat, niet zwanger was. Target had eerder ontdekt dan haar vader ontdekt dat ze zwanger was.


Het artikel om The New York Times Magazine gaat over het sturen van gedrag en hoe bedrijven met behulp van “extreme analytics” achter “geheimen” van mensen kunnen komen. Nog altijd staat het om die manier gebruiken van consumenten data ter discussie. De berichtgeving over Facebook en Cambridge Analytica staat ook nog helder voor de geest. In een eerder blog schreef ik over “Slim meten”, deze werd eerder gepubliceerd op Aranea.nl (2014) maar nu ook op deze site te vinden. Dat blog ging in op het gebruiken en analyseren van gebruikersdata en was ik eigenlijk nog positief gestemd.

Enige tijd geleden installeerde ik een nieuwe app op mijn telefoon om mee te experimenteren en te ontdekken wat de app kan en met de data gedaan kan worden. Deze app (Flo) monitort voortdurend mijn rijgedrag en maakt er een spelletje (serious gaming) van om mijn rijgedrag te beïnvloeden. Zo levert een “smooth acceleration” 15 punten op maar een “hard acceleration” kost mij 15 punten. Een “smooth curve” levert eveneens 15 punten op maar “uneconomic cruisin” gedurende langere tijd met 130 km/uur op de snelweg is weer goed voor -20. En zo levert iedere rit, die verdeeld wordt in zgn. segmenten een rode (onder de 40), oranje (tussen 40 en 75) of groene score (boven de 75 punten) op en de totale rit een gemiddelde score. Op driveflo.com kan ik zelf door in te loggen met een account alle resultaten terug zien. Inloggen met je Facebook en/of Google+ account kan ook. Dus ook die koppeling is al gelegd.

De app van de Nederlandse leverancier Decos Mobile Solutions uit Noordwijk monitort niet alleen real time je rijgedrag maar slaat deze ook op. En daar zit natuurlijk de crux. Inmiddels is in een aantal landen korting te krijgen op je autoverzekering als je Flo gebruikt en aantoonbaar veiliger rijdt. In Nederland zijn we nog niet zo ver maar ik verwacht dat het wel gaat komen. Daarnaast denk ik dat ook leasemaatschappijen in zullen stappen en bedrijven gaan happen zodra leasebedragen lager gaan worden bij veiliger auto rijden. Wellicht gaan bedrijven zelf wel het rijgedrag van hun werknemers monitoren. Flo maakt het mogelijk.

Ondertussen verzamelt de maker enorme hoeveelheden gebruikersdata die, wellicht geanonimiseerd, verkocht kunnen worden. Want los van mijn rijgedrag houdt Flo exact bij van waar naar waar ik rijd en welke route ik daar voor kies en op welke tijdstippen ik dat doe. Zo is Flo nu al in staat te weten waar ik woon (locatie waar ik iedere dag vertrek en ’s avonds weer kom) en is het een koud kunstje om te ontdekken dat ik wekelijks een rit naar Tilburg maak en naar Diemen. Ook ’s Hertogenbosch komt opvallend vaak voor in mijn bestemmingen.

Sporters maken meer en meer gebruik van mobiele apps als Runkeeper, Strava en Polar. Ook daarvan komt persoonlijke data bij de makers terecht. Niet iedereen staat daar regelmatig bij stil. Als apps gekoppeld gaan worden aan elkaar en andere apps (Facebook, Google, etc.) nemen de mogelijkheden voor de makers die de data verzamelen EN gebruiken toe.

George Orwell schreef ooit het boek “1984” waaruit de kreet “Big Brother is watching you” wereld beroemd werd. Flo is weer een mooi voorbeeld met zeker mooie en goede mogelijkheden en kansen. Maar laten we ook waken voor de andere kant van de medaille waarbij privé informatie handelswaar gaat worden. Binnenkort wordt nieuwe wetgeving in heel Europa actief, wij kennen deze in Nederland als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), internationaal heet deze wet General Data Protection Regulation (GDPR). Of dit gaat helpen durf ik niet te zeggen maar het kan geen kwaad om er meer over te weten. Daarvoor kan je hier terecht.

 

Photo by Reuben Hustler on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s