Informatieanalyse bij Oranje

Heeft u al plannen gemaakt voor de komende zomer? Ik wel, het word namelijk een fantastische sportzomer. In (bijna) mijn achtertuin start de Giro d’Italia met een proloog dwars door mijn stad Apeldoorn. Het parcours is op het lijf geschreven van een renner die bij de Vuelta dit jaar opviel door zijn enorme doorzettingsvermogen om in de top mee te blijven doen zonder sterke ploeg, Tom Dumoulin. In Rio zijn de spelen, altijd een prachtig evenement en er zijn Nederlanders die er als topfavoriet bij gaan zijn. Maar eerst is in Amsterdam is het EK atletiek in het Olympisch Stadion waar een prachtige nieuwe atletiekbaan wordt gelegd. Gezien de resultaten bij het afgelopen WK kan dat een uiterst succesvol EK voor Nederland worden.


Ik heb natuurlijk makkelijk praten als wieler- maar vooral atletiek fan. Maar het nieuws dat het Nederlands elftal zich niet plaatste voor het EK ligt al weer achter ons. Het vakgebied Functioneel Beheer heeft alles met Informatiemanagement dus met Informatie te maken. Bij diverse sporten wordt de laatste jaren meer en meer gebruik gemaakt van ICT om de sporter of de ploeg optimaal voor te bereiden op de wedstrijd en de verzamelde gegevens tijdens de wedstrijd voor een grondige analyse van de wedstrijd en prestatie achteraf. In eerdere blogs schreef ik al eens over de data analyse bij het wielrennen. Voetbal wordt ook geanalyseerd en niet alleen door de broers de Boer, Pierre van Hooijdonk of Yuri Mulder na de wedstrijd.

De data van nagenoeg iedere (top)wedstrijd wordt verzameld, in ICT systemen opgeslagen om na analyse interessante informatie op te leveren. Het zal u dan ook niet verbazen dat het ook met de wedstrijden van het Nederlands elftal is gebeurd. En daaruit konden opvallende conclusies worden getrokken. Michiel de Hoog van de Correspondent zette deze op papier. (https://decorrespondent.nl/3483/Dit-is-de-reden-waarom-het-Nederlandse-voetbal-zo-weinig-voorstelt-en-Oranje-zo-slecht-speelt/89269290-6fd9b93f)

Kort door de bocht wordt het probleem dat het Nederlands elftal heeft haarscherp duidelijk door de informatieanalyse die over alle wedstrijden is gedaan. Het probleem heet: “Ongevaarlijk balbezit”. Het laagste percentage balbezit van Nederland in de kwalificatie was tegen Kazachstan, 60%. Dat is enorm veel en wekt de indruk van dominant voetbal. Het hebben val veel balbezit is een gezamenlijk kenmerk van sterke ploegen als Duitsland of België en clubteams als Barcelona en Bayern München. Het probleem met het Nederlandse balbezit is dat het volstrekt ongevaarlijk is. Dat weten we door een analyse waar (welke positie op het veld) Nederland balbezit heeft. Dat is namelijk vooral op eigen helft en net over de middenlijn. Daar wordt geen enkele tegenstander onrustig van. Een analyse van alle voetbalcompetities laat zien dat het bij onze voetbalcultuur hoort. Het Nederlands elftal speelt zoals er in de eredivisie gespeeld wordt en dat is geen goed nieuws.

Het goede nieuws is dat Informatie een steeds prominentere rol gaat krijgen in de sportwereld en daarmee alle functies die daar mee samen hangen. Voor een sportliefhebber als ikzelf met werk in het Informatiedomein een mooie ontwikkeling. Maar eerst op naar een mooie sportzomer, er is echt veel meer te beleven dan een EK voetbal, wilt u toch een mooi EK beleven? Kijk dan vooral naar België.

 

Dit blog verscheen eerder eind 2015 op aranea.nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s