Omdenken onderwijscijfers

In de keuzegids HBO die deze week beschikbaar komt valt te lezen dat het studiesucces van het HBO aan het kelderen is. Steeds minder studenten zijn in staat om binnen vijf jaar hun studie af te ronden. Dit gepresenteerde cijfers laten een landelijke daling zien waarbij de ene Hogeschool het er minder vanaf brengt dan de andere.
Bij de economisch opleidingen bijvoorbeeld schommelen de cijfers tussen 32% en 60% als percentage van studenten die binnen 5 jaar de studie afronden. Overall scoort Avans het beste (!) waar 54% van de studenten binnen vijf jaar de studie afrond. Toch blijft bij mij het gevoel hangen van cijferfetisjisme en “wij van WC-eend”.

De Vereniging van Hogescholen geeft aan dat de daling van het studiesucces het gevolg is van de inzet op kwaliteit. Veel Hogescholen hebben de afgelopen jaren stevig ingezet op het verhogen van het opleidingsniveau en de eisen aan studenten worden daarmee steeds hoger. En zo zijn er nog een aantal aspecten die juist de afgelopen jaren inzet zijn geweest van verbetering.

Op basis daarvan is het dan ook makkelijker te verklaren dat sommige Hogescholen een sterkere daling laten zien dan anderen. Juist de scholen die er als Hogeschool vijf jaar geleden wat betreft onderwijsniveau niet goed voorstonden (denk hierbij bijvoorbeeld aan Inholland wat meerdere keren de landelijke pers haalden met het te makkelijk “weg geven” van diploma’s) hebben de lat inmiddels flink hoger gelegd en de sprong die daar bij hoort is voor de studenten die al aan de opleidingen bezig waren groot en is niet voor iedereen weggelegd.

Was Inholland in die periode de school die vaak negatief in het nieuws was, hun problemen die naar buiten kwamen hadden een uiterst belangrijke signaalfunctie naar andere scholen om ook daat het onderwijs eens flink af te stoffen en op te krikken. Zij haalden de publiciteit niet maar de meesten hebben zich flink achter de oren gekrabd.

De Hogescholen die vijf jaar geleden al bekend stonden als een kwalitatief goede Hogeschool hebben minder aan het opkrikken van het niveau hoeven werken dus zullen nu dan ook veel minder een keldering laten zien. Als we al met dergelijke cijfers willen werken is het juist duiden van de cijfers is dus belangrijk. Het sterk dalen van het percentage studenten dat binnen 5 jaar met een diploma haalt is ook een teken dat de school inmiddels een flinke stap heeft gezet om de achterstand goed te maken.

De berichtgeving over deze cijfers kan negatief gebracht worden maar ik zou dat graag willen “omdenken”. De cijfers laten juist zien dat Hogescholen actief aan de slag zijn gegaan met het verhogen van het onderwijsniveau. Eindelijk wordt studenten op steeds meer Hogescholen onderwijs aangeboden van een goed niveau wat studenten prikkelt om het beste uit zichzelf te halen. Dat zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. En de cijfers die nu getoond worden laten precies dat zien.

Ik verwacht dat het versterken van het onderwijs op het HBO op termijn effect zal hebben op het onderwijs op de Middelbare scholen. Zij zullen nu gaan ontdekken dat de aansluiting tussen met name HAVO en HBO maar ook tussen MBO en HBO moeilijker is geworden. Het domino effect is in gang gezet. Ik mijn beleving een goede ontwikkeling.

Sterk onderwijs op een juist niveau op alle scholen kan alleen maar goed nieuws zijn. We zijn dus op de goede weg.

 

Dit blog verscheen eerder op aranea.nl medio september 2015

 

Photo by Antoine Dautry on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s