Het donderde in Keulen, doof voor gerommel in de huiskamer

Oudejaarsnacht loopt het in Keulen, en andere vooral Duitse steden, uit de hand. Op het plein voor het station worden meisjes en vrouwen belaagd, beroofd en aangerand door grote groepen jongeren. Het zou om een groep van wel 1000 gaan, mannen met een Arabisch – en/of Noord-Afrikaans uiterlijk. Het laatste wordt er, bewust blijkt later, meteen bij gezegd.

Direct zijn er mensen in de politiek (Wilders) en anderen (op bijv. Sociale media) er als de kippen bij om te roepen dat het de vluchtelingen zijn. Op dat moment staat dat nog allerminst vast. Als later blijkt dat het echt zo is slaat het vluchtelingendebat helemaal op hol en gaat het vooral over de criminele en op seks beluste vluchtelingen. Inmiddels hebben 112 vrouwen aangifte gedaan en een deel daarvan is voor aanranding.

In oktober is er een “Oktoberfest” in Alkmaar. Door allerlei omstandigheden loopt dit feestje in het AZ stadion volledig uit de hand. De volgende dag wordt naar buiten gebracht dat de ingehuurde Duitse serveersters door meerdere mannen zijn betast, onder hun rokken zijn gegrepen en hebben er twee aangifte gedaan van aanranding. Dit nieuws haalt de landelijke pers niet. Of lees dit artikel over het Oktoberfest in Duitsland. Wie hoor je er over?

Nog iets langer geleden zijn er meer dan 40 mannen die schaamteloos misbruik maken van een minderjarig meisje in een hotel in Maastricht. Ook hier werd onomwonden de afkomst van de pooier gedeeld, of dat er voor dat meisje iets toe doet en het kon die mannen (allemaal volwassen kerels) al helemaal niets schelen. Zij zochten 10-tallen uitvluchten om aan strafvervolging te ontkomen.

Ik zal niet gaan uitweiden over het wereldwijde kinderporno netwerk wat zijn thuishaven hier in Nederland heeft.

Afgelopen jaar begin Stella Bergsma, samen  met Anke Laterveer en Anousha Nzume een actie op onder meer Twitter om aanranding en verkrachting of ander geweld tegen vrouwen in Nederland beter en meer onder de aandacht te brengen. Met de hashtag #zeghet konden slachtoffers van aanranding en verkrachting hun verhaal kwijt. Het gebeurde op grote schaal. Anousha en Stella werden o.a. door Jan Dijkgraaf van de Metro weg gezet als aandachtshoer. Dat zegt veel over hoe er naar dit probleem gekeken wordt.

Op de ranglijst met aantallen fysiek – en / of seksueel geweld (verkrachtingen en aanrandingen) van Europa staat Nederland, net zoals op zo veel andere lijstjes, hoog. Nederland prijkt op de 4de plek met aantal aangiftes voor aanranding en verkrachting. Ondertussen liet #zeghet zien dat er een groot aantal zijn waarvoor nooit aangifte is gedaan. We zijn dus allerminst een beschaafd en net volkje en het is dan ook triest dat een deel van dat volk het lef heeft om andere groepen op precies hetzelfde gedrag aan te spreken. In Duitsland kwamen afgelopen jaar meer dan 1 miljoen vluchtelingen binnen. In Keulen zijn 112 aangiftes. Laten we het keer 20 doen, 2000 daders, dan hebben we het over 0,2% van de vluchtelingen. Vermenigvuldig het aantallen daders met 200, dan nog gaat het om slechts 2% van de vluchtelingen. Het is nogal wat om al die vluchtelingen de schuld te geven voor wat 2% uitvreet. Maar laat ik heel erg duidelijk zijn: iedere aanranding door een vluchteling is er een teveel, toen, nu en in de toekomst. En inderdaad, de daders in Keulen waren vluchtelingen en Moslim, al kun je bij dat laatste je vraagtekens zetten als ze zoals getuigen melden, stomdronken waren. Maar feit is dat het zo is.

Wat mij persoonlijk het meest trof in de berichtgeving en de reacties is dat niemand zich druk lijkt te maken over de slachtoffers, de vrouwen die betast en aangerand zijn. Het draait alleen maar om de daders en dan alleen maar over de afkomst van de daders en waar ze vandaan komen. Als ik op Twitter meld dat het belangrijker is om de daders te pakken en hard te straffen dan te roepen dat het vluchtelingen zijn ben ik een wegkijker. Daarmee gaat de reageerder volledig voorbij aan het slachtoffer. Ik denk dat het de meeste vrouwen een zorg zal zijn wat de afkomst is van de dader maar dat de daders opgepakt en keihard bestraft worden. Of om maar een aantal mensen te citeren “de afkomst van de piemel die er in moet” zal ze echt een zorg zijn.

Deze reacties passen precies hoe wij in Nederland, naar mijn beleving, al jaren omgaan met (seksueel) geweld tegen vrouwen. Dat is waar velen van weg kijken. De (massale) aanranding in Alkmaar haalt het nieuws niet. Een PVV kopstuk komt er mee weg dat hij zijn eigen vrouw heeft afgetuigd. In ieder geval lijken de PVV aanhangers die nu om het hards roepen dat de verkrachters natuurlijk Moslims zijn zich daar alles behalve druk om te maken. Dominique Strauss Kahn gebruikte een kamermeisje omdat het kon. En #zeghet laat zien dat er 1000den, zo niet 10.000 den Nederlandse vrouwen stelselmatig worden geslagen of misbruikt. Op dat feit lijkt een jarenlang taboe te liggen. Het eerste “Blijf van mijn lijf huis” werd in 1974 geopend. We maakten ons destijds veel drukker over de olie uit het Midden-Oosten dan om vluchtelingen. Jaarlijks vluchten 15000 vrouwen naar een dergelijke opvang. Vluchtelingen waar we ons ook weinig om lijken te bekommeren. Uit onderzoek blijkt dat geweld in de privésfeer de omvangrijkste geweldsvorm in onze samenleving is.

Noorwegen heeft het al en België heeft er vergaande plannen voor: een cursus respect. Ik ben daar ook een groot voorstander van. Als we de Duitse cijfers doortrekken naar Nederland (50.000 x 0,2%) zijn er ongeveer 100 vluchtelingen die daarvoor in aanmerking komen. Iedereen en dus ook mensen die naar Nederland komen met andere, af te keuren, normen en waarden moet vanaf dag 1 duidelijk worden gemaakt hoe wij hier met elkaar omgaan. Niet weken, maanden wachten totdat ze een status hebben, nee direct vanaf uur 0. Iedere nieuwkomer die zich te buiten gaat mag direct vertrekken, kraakhelder zijn. Dat geeft die 98% die wel wil nog meer kans om hier te slagen en later van waarde te kunnen zijn als ze terug keren naar hun eigen land.

De klasjes kunnen dan mooi aangevuld worden met:

  • Een aantal mannen uit (de omgeving) van Steenbergen
  • Een aantal mannen uit Geldermalsen
  • Een man of wat uit omgeving Woerden
  • Wat, waarschijnlijk, jongens uit Pannerden en omgeving
  • Dion Graus, Eric Lucassen, Daniel van der Stoep
  • En vele, vele, vele anderen

Wat moeten we dan wel doen? De daders van (seksueel) geweld tegen vrouwen (en mannen) oppakken en direct en hard straffen. Zijn het vluchtelingen? Van mij mogen zij op het eerste vliegtuig terug naar hun thuisland. Voor zulke mensen is in onze maatschappij geen plaats. Maar dat geldt wat mij betreft voor iedere dader van seksueel geweld. Oppakken en vastzetten, voor die mensen is in onze maatschappij ook geen plaats. Laten we het benaderen vanuit het slachtoffer die altijd levenslang krijgt en vaak haar (of zijn) verhaal slecht kwijt kan omdat bijna niemand wil luisteren. Als je je verhaal wel deelt en je wordt dan weg gezet als “aandachtshoer” zegt dat heel veel over de mannen die dat zeggen.

Nog een reactie op Twitter wil ik jullie niet onthouden. Naar aanleiding van een van mijn tweets reageerde een man met de opmerking “dat het niet voor niets is dan ‘Blijf van mijn lijf – huizen’ uitpuilen met ‘hoofddoekjes’ “. Als een vrouw die daar heeft gezeten zegt dat het onzin is noemt hij haar een wegkijker. We zijn ver heen in Nederland, we maken ons drukker over de afkomst van de daders bij een ander dan om onze eigen vrouwen die volgens een zeker persoon in groot gevaar zijn. Dat laatste klopt maar dat heeft niet alleen met de vluchtelingen te maken

 

 

Photo by Brandon Morgan on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s