Angst

Als kleine jongen was ik bang voor onweer. Die angst verdween toen mijn ouders duidelijk maakten dat angst voor onweer gegrond is als je bijv. buiten loopt in een open wijde ruimte. De angst hoeft er niet te zijn als je binnen bent. Je kunt dan zelfs kan genieten van de prachtige beelden die het natuurgeweld oplevert. Vanaf dat moment duurde onweerbuien altijd korter dan daarvoor en was er minder bliksem dan ik eerder altijd dacht.

Jaren geleden kwam een van mijn kinderen naar mij toe. De WC was gevaarlijk terrein want er huisde een spin. De vingers uit elkaar gaven aan dat het een monster was van zeker 5 centimeter. Dat monster moest verdwijnen voordat er naar de WC gegaan kon worden. Ik liet de spin (van zeker 2 cm) op een papiertje lopen en bracht deze naar buiten. Ondertussen legde ik uit dat een spin in Nederland zelden of nooit gevaarlijk is. Een spin was zelfs best nuttig want hij at o.a. muggen die op hun beurt dol waren op ons. De angst zal nooit helemaal verdwenen zijn maar de spinnen werden zelden nog groter dan ze echt waren.

Deze week spreekt Barack Obama de “State of the Union” uit. President Roosevelt deed dat ook op 6 januari 1941. In zijn State of the Union sprak Roosevelt over de vier essentiële vrijheden van de mens. De toespraak zou dan ook bekend worden als de “Four Freedoms Speech”  en zou later de basis vormen voor de Universele rechten van de mens.

  1. “In de toekomstige dagen, die wij trachten veiliger te maken, kijken we uit naar een wereld die gebaseerd is op vier essentiële menselijke vrijheden. De eerste is de vrijheid van spreken en meningsuiting – overal in de wereld;
  2. De tweede is de vrijheid van elk persoon om god te aanbidden op zijn eigen manier – overal in de wereld;
  3. De derde is de vrijwaring van gebrek – die, vertaald binnen het kader van de wereld, economische verstandhoudingen in de zin heeft die elk land een gezond leven in vredestijd voor zijn inwoners verzekert – overal in de wereld;
  4. De vierde is de vrijwaring van vrees – die, vertaald binnen het kader van de wereld, een wereldwijde reductie betekent van bewapening naar zo’n punt en op zo’n grondige wijze, dat geen land in de gelegenheid zal zijn een daad van fysieke agressie te plegen tegen welke buur dan ook – overal in de werel

Dat is geen visie voor een ver millennium. Het is een duidelijk omschreven basis voor een soort wereld die bereikbaar is in onze eigen tijd en generatie. Die soort wereld is zeer in tegenstelling met de zogenaamde nieuwe orde van tirannie die de dictators trachten te creëren met de inslag van een bom.”

— Roosevelt, 6 januari 1941

Dit blog gaat over angst, het recht op de vrijwaring van vrees. Wilders laat keer op keer weten hoe gevaarlijk de instroom van asielzoekers is. Het zijn terroristen en testosteronbommen. Hij speelt hiermee in op de angst die bij mensen heerst. Die angst is het zaadje wat hij jaren geleden al plantte toen hij uit de VVD stapte en de 1-mans-partij PVV begon. Vanaf dag 1 deelde hij gevaar van de Islam. Die angst is als bij de volgers die grote spin geworden. Wilders geeft met duim en wijsvinger aan hoe groot het gevaar is. Zijn volgers nemen met de armen het gebaar over. Gisteren deed Sywert van der Linden er (kennelijk onbedoeld of wel bedoeld)  nog een schepje bovenop door bij de cijfers over verdachten van (zeden) delicten een nul teveel te noemen. De spin neemt ongekende proporties aan. De feitelijke cijfers en aantallen, de werkelijke grootte van de spin, worden gedeeld maar niet meer gezien of gelezen. De Mensen die deze delen worden weggezet als “wegkijkers” of “gutmenschen”.

De reageerders op Twitter die dat roepen reageren, niemand uitgezonderd zonder profielfoto en met een fake-naam, meestal behoorlijk grof. Als ik vraag waarom anoniem is het zonder uitzondering omdat ze angst hebben aangepakt te worden op hun mening.  Kennelijk voelen zij zich niet vrij om hun mening te verkondigen.  Ze vallen de mening van andere scherp aan maar durven dat niet openlijk te doen, bang voor “represailles”. Van wie die komen is volstrekt onduidelijk. Deze reageerders zijn niet gevrijwaard van vrees. Gevoed door Wilders hebben zijn angst voor iets wat ze niet kunnen duiden, anders dan met “de Islam”. Wilders voedt continu die vrees en beperkt daarmee mensen in hun vrijheid. Wilders wil mensen vrijwaren van vrees door een overheid te creëren die de wereld verder moet inperken. Hij roept “alle grenzen dicht” zonder te vertellen hoe. Ook een beperking die wederom appelleert aan angst.

Deze week werd mij gevraagd waarom ik op Twitter behoorlijk “open” mijn mening deel en laat zien wat ik van het gedachtegoed van Wilders, de PVV, Pegida en andere vergelijkbare groepen vind. Reacties op mijn tweets zijn vaak grof en kunnen beangstigend overkomen. Ik weiger mij echter te laten leiden door deze angst. Ik lever geen vrijheden in om mijn mening te delen. Ik ben wie ik ben en dat mag iedereen weten. Ik laat mij niet regeren door de angst. De spin is zo groot als hij is en zolang we precies weten hoe groot hij is weten we ook precies hoe gevaarlijk hij is. Kan hij onverwacht toe slaan? Jazeker, dat hebben we al meerdere keren gezien. Kan de spin mij treffen? Natuurlijk, hij kan iedereen treffen dus ook mij. Zijn dan alle andere spinnen ook gevaarlijk, nee natuurlijk niet. Het zijn spinnetjes net zoals ik. Ze doen geen vlieg kwaad (hoewel, dat is bij spinnen natuurlijk wel zo 🙂  ).

Maar die kans die ik heb “gebeten” te worden belemmert mij niet om te zeggen wat ik wil, te gaan waar ik wil en te doen wat ik wil. Door de angst niet te volgen houdt je de vrijheid. Ik wil de spin zien zoals de spin is, zonder angst. Angst maakt waar je bang voor bent alleen maar groter en gevaarlijker dan het is en dat is precies wat de spin wil. En dat is precies ook wat Wilders wil. Meer angst betekent meer volgers, meer volgers betekent meer macht en meer angst.

Ik kies er voor geen angst te hebben en dit met open vizier te delen. Ik heb geen anoniem Twitter-account. Ik ben de man op de foto. Ik kies dan ook nooit voor de PVV, de partij die groeit door de angst die er is en die ze deels zelf creëren: “onze vrouwen zijn in gevaar”. Iedereen heeft die keuze. Kies je er voor om angst te laten leiden, kies dan vooral voor Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid en weet dan dat je vrijheden inlevert door een ander verantwoordelijk te maken voor de vrijwaring van jouw angst.

Je kunt ook voor echte vrijheid kiezen. Dan heb je keuze uit alle andere partijen die wel democratisch zijn en mensen mee laten denken en beslissen over hun koers. Alleen dan ben je volledig vrij en doe je recht aan alle vier de essentiële vrijheden waar ieder mens in de hele wereld recht op heeft. Rooseveld wist dat in 1941 aan het begin van een oorlog waarvan wij het einde nog altijd gedenken: Bevrijdingsdag. Hoe vrij wil je zijn? Kies wijs.

 

Photo by Callum Skelton on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s