Gevaar

Gevaar… “…en toen ik zo moederziel alleen door het bos liep,” vertelde de reiziger, “joegen opeens wel honderd wolven achter me aan.” “Honderd wolven?” “Ja, zoals ik zei, honderd wolven achtervolgden me!” “Ach, dat geloof ik niet! Zulke roedels bestaan niet.” “Nou ja, honderd … bij wijze van spreken.

Misschien waren het vijftig!” “Vijftig wolven? Hebt u werkelijk vijftig wolven geteld?” “Wat! Zou ik ze nog moeten tellen ook? Ik was in paniek. Het kunnen er ook twintig geweest zijn, of misschien wat minder. Maar waarom strijdt u eigenlijk met mij over het aantal? Zelfs tien wolven, of vijf, ja zelfs drie wolven zouden me op de vlucht doen slaan. En als u achtervolgd wordt door slechts één wolf, zou de angst u toch ook om het hart slaan?” “Ja zeker, maar nu even eerlijk: hebt u echt een wolf gezien?” “Ja, wat denkt u dan? Wie zou er anders zo gegromd hebben?”

 

“De dingen zijn nooit eenduidig. Ze zijn afhankelijk van de manier waarop we ze bekijken. Wat gebeurd er als je jezelf de vragen stelt: Is dit echt waar? Kan ik zeker weten dat het waar is? En als ik het nu eens omdraai? Is dat niet even waar? Het werkt zo snel en efficiënt dat het bijna geestig is. Terwijl je jezelf de vragen stelt is het al bezig op te lossen. Je grootste overtuigingen blijken even ijl als een luchtspiegeling te zijn.”   Susan Smit schreef  dit voor zinnigeverhalen.nl een website vol zinnige dingen.

Als ik dit lees dan denk aan de opruiende teksten van Geert Wilders over vluchtelingen en hoe hij mensen angstig maakt. Mensen zien wolven die er niet zijn. Ze horen het gebrom van een andere soort in de verte. Maar als ik mij de vraag stel zijn ze gevaarlijk, de “wolven” die hier komen. Dan kan ik niet anders zeggen dat het niet zo is. Deze vluchten voor de gevaarlijke soort. Zijn er gevaarlijke wolven? Jazeker zijn die er, vaak ver weg, soms dicht bij, soms alleen, soms in groepen. Maar het zijn niet alleen wolven die gevaarlijk zijn maar het zijn wel de enige waarvan velen het gevaar willen zien. De schreeuwers die roepen dat er gevaar is, die zijn veel gevaarlijk en brengen ons leven echt in gevaar.

 

Photo by Michael LaRosa on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s