Het wapen dat informatie heet

De afgelopen maanden mocht ik je, hopelijk, vermaken met mijn blogs over Informatie, Informatiemanagement, data analyse enzovoort. Dat doe ik vooral op de site van Aranea, mijn fantastische werkgever. Ik deelde mijn passie voor Informatie en de vakken er om heen en liet zien hoe blij ik daar van word. Daar is geen spat aan veranderd maar door de aanslagen in eerst Beiroet, minder prominent in het nieuws, en later Parijs, werd ik dinsdagmorgen na een onrustige nacht wakker met het besef dat mijn vak ook een gitzwarte kant kent. Informatie is een wapen. En als zo vaak, wapens zijn goed in de handen van mensen die er goed  mee doen (zover je überhaupt iets goed kan doen met wapens) maar ook dodelijk in de handen van mensen die kwaad willen.

Het was die maandag dat het hackers collectief, luis in de pels van menige overheid, Anonymous de oorlog verklaarde aan wat wij kennen als IS. Niet een oorlog zoals velen daar een beeld bij zullen hebben en houden door wat zien is op TV en te horen op de radio: aanslagen door IS op burgerdoelen overal ter wereld en bombardementen van het westen en Rusland op IS en andere doelen in het Midden-Oosten.

Anonymous gaat de aanval openen via Internet. Voor IS is het internet een belangrijk wapen. Via het Internet verspreiden zij informatie naar aanhangers waar ook ter wereld. Dankzij het Internet staan de leiders van IS continu online (Twitter) in verbinding met hun volgers waar ook ter wereld. Dankzij het Internet verspreidt IS de propaganda filmpjes (Youtube) die wij zo verafschuwen. Door het delen van deze informatie doet IS waar ze het sterkst in zijn: angst zaaien. En door geregeld het westen of anderen “in het hart” te treffen met echte aanslagen vergroten zij die angst. Hun bron en wapen: informatie.

Deze strijd tussen goed en kwaad is meer dan ooit een informatieoorlog. Of wellicht beter, de snelheid van informatie verspreiden en de onafhankelijkheid van de plek waar je informatie kan versturen of tot je nemen maakt Informatie krachtiger dan ooit. Na de aanslagen in Parijs besloten Frankrijk en de VS “meer informatie te delen”. Poetin droeg zijn legerleiders op Frankrijk van informatie te voorzien over doelen die getroffen moesten worden. Informatie is een heel belangrijk zo niet het belangrijkste wapen in een oorlog geworden.

Direct na de bekendmaking van Anonymous zette ik op Twitter dat deze oorlogsverklaring van Anonymous wel eens van doorslaggevend belang kan zijn in deze strijd. Zij voegde een dag laten daad bij woord: honderden twitteraccounts van de terroristische organisatie zijn gepubliceerd en inmiddels geblokkeerd. IS maakt veel en handig gebruik van de mogelijkheden van Internet en Anonymous kan ze in het cyberhart raken. Ze kunnen de systemen van IS lam leggen, informatie weg halen. Ze geven al aan de geldstromen bekend te maken die naar IS gaan. De nu nog anonieme gevers zullen dat niet erg prettig vinden en mogelijk stoppen voor het te laat is. Anonymous zal IS niet zelfstandig klein krijgen maar zeker veel pijn kunnen doen. IS stuurde direct, een door Anonymous, onderschepte instructie rond waaronder een wachtwoordbeleid, ik hoop dat in dit geval dat beleid een keer niet gaat helpen.

 

Photo by Markus Spiske on Unsplash

2 gedachtes over “Het wapen dat informatie heet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s