Geschiedenis, mijn favoriete vak

Vroeger had ik een lievelingsvak op school. Het is een vak dat niet iedereen even leuk vindt. Het vak heet geschiedenis. Ik leerde mij suf voor geschiedenis. Had een docent (dhr. Schaaf) die mij op de HAVO en later VWO prikkelde om het beste uit mezelf te halen. De vragen waarin hij vroeg over “Hoe zou de wereld er uit hebben gezien als……” vond ik geweldig. Mijn kinderen leerde ik wat ik van hem leerde: de samenhang tussen wat er in de geschiedenis gebeurde en waarom.

Omdat een Oostenrijkse Kroonprins (Franz Ferdinand) werd vermoord in Sarajevo sloeg de vlam in pan en was daar de 1ste wereldoorlog. De moord was slechts de aanleiding leerde ik. De oorzaak was vele malen gecompliceerder maar de Franse revanche gedachte na de verloren oorlog van 1870 waarbij Frankrijk Elzas-Lotharingen verloor aan de Duitsers en de rivaliteit tussen de Engelse en Duitse industrie zijn maar twee oorzaken. Wat ook van groot belang was, was het toenemend Nationalisme, wat in ieder land de strijdlust aanwakkerde.

Na de verloren 1ste Wereldoorlog ging het in de jaren 30 weer mis. Opnieuw laaide nationalistische gevoelens op . Het werd steeds gevaarlijker omdat het om extreme vormen ging. In het Japanse Keizerrijk vonden de nationalisten dat buitenlandse invloeden te groot werden en dat daardoor de staat strakker bestuurd moest worden en dat de buitenlanders weg moesten. In Duitsland zorgde Hitler voor een belangrijke wenteling in de gedachten van de Duitsers, het Germaanse ras was de ‘übermensch’ en onder andere de Slavische en negroïde volkeren waren ‘untermenschen’. Zij waren volgens Hitler niet geschikt voor belangrijke posities en uiteindelijk moesten deze volkeren verdwijnen voor het Germaanse ras.

Hitler, democratisch gekozen, zocht en vond een schuldigen voor alle problemen in Duitsland: de Joden. Een makkelijk te herkennen en duidelijk doelwit. Je kon bijna zien wie Joden waren en omdat ze anders waren kregen zij de schuld van alles wat fout was gegaan in Duitsland. De rest is geschiedenis.

Op diverse (sociale) media en bij reacties op wat er gezegd wordt in onze wereld van nu zie ik weer een aanwakkerend Nationalisme. Er is weer een democratisch gekozen leider die in toespraken op TV of in het land steevast een duidelijk te herkennen bevolkingsgroep aanwijst als schuldigen aan de problemen in ons land en net als 80 jaar geleden volgen massa’s mensen deze man blind. Hij wakkert de angst aan voor al die “vreemden” die als een tsunami ons land binnen komen. Halve of hele terroristen zijn het en als ze geen aanslag plegen zijn het de testosteronbommen die onze dochters verkrachten. Ook brengen ze allemaal enge ziektes mee.

Dat er in de jaren 90 veel meer vluchtelingen ons land binnen kwamen verteld niemand. Dat niemand toen sprak over een “vluchtelingencrisis” hoor je nergens. De vluchtelingen worden gelukszoekers genoemd en “onze” grenzen moeten dicht. “Eigen volk eerst” is de leuze die gebezigd wordt.  En in discussies die ontstaan zie ik een groot gebrek aan geschiedkundige kennis. Als mij op Twitter de mond wordt gesnoerd met het woord “Gutmensch” heeft de uitspreker van het woord geen idee wat hij zegt. Als ik het vergelijk maak met de situatie voor beide wereldoorlogen word ik uitgelachen. Een vergelijking maken tussen Wilders en Hitler is helemaal uit den boze. Niemand die iets weet, wil weten, snapt of wil snappen wat de wereld 80 jaar geleden in diepe ellende stortte.

We hebben niets geleerd van onze meest recente geschiedenis. Ik pleit er dan ook voor om het vak geschiedenis verplicht te stellen voor alle opleidingen voor het Middelbaar Onderwijs inclusief verplicht als examenvak. De periode rondom beide wereldoorlogen moeten verplicht in de examenstof en een bezoek aan Kamp Westerbork en bij voorkeur aan een concentratiekamp is voor iedereen verplicht. En als we toch bezig zijn geldt hetzelfde voor Godsdienst onderwijs waarbij ieder jaar een geestelijke uit ieder geloof op school langs komt om uit leggen wat zijn geloof werkelijk betekent. En bij het vak maatschappijleer dat eveneens verplicht wordt leer je wat democratie is, hoe onze grondwet in elkaar steekt en hoe we iedereen daar aan houden. Waarom wij in Nederland de Trias Politica hebben omarmd en waarom politici zich dus niet met de rechtszaak moeten bemoeien. Dat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof werkelijk voor iedereen geldt en niet alleen voor een klein groepje dat zichzelf HET volk van Nederland vindt. Dan leren we ook dat de PVV allesbehalve democratisch is en zeker geen voorstander is van vrijheid van meningsuiting en al helemaal geen voorstander van vrijheid van geloof. Iets wat in onze grondwet is vastgelegd.

Maar ja, niemand vond die vakken leuk op school maar niemand had ook mijn mijnheer Schaaf.

 

Photo by Stijn Swinnen on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s