Fair play

uefa-fairplayAfgelopen zaterdag keek ik voor het eerst in tijden weer eens een potje voetbal. Het ging ook nog ergens om: de winst in de Champions League. Een toernooi van de UEFA wat de naam eigenlijk onwaardig is. Ging in het verleden de Europacup 1 nog tussen alle kampioenen van Europa doen in de Champions League ook andere ploegen mee die helemaal geen kampioen waren. Dus de naam Champions League is natuurlijk vreemd.

Na afloop zag ik een enthousiaste UEFA baas, Michel Platini, de medailles omhangen bij teleurgestelde Juventus spelers en even later bij uitzinnige Barcelona spelers, waarna Xavi de cup met de grote oren kreeg uitgereikt. Ik keek ernaar en er kwam maar één woord in mij op: poppenkast.

De grote Platini is zeker zo frauduleus als de onlangs opgestapte Blatter bij de FIFA. Op de site Helden van vader en dochter Barend schreef Frits dit weekend een mooi stukje over Platini. Hij noemt Platini een gladde aal. Ik denk dat hij gelijk heeft. De door Frits geschetste tijdlijn spreekt boekdelen en ik hoop dat het niet lang zal duren of het imperium van deze, ooit geniale, voetballer stort in elkaar. De lagere goden in de rangen van FIFA en UEFA zullen zonder enige twijfel hun bazen meesleuren in hun val. Maar dat is niet waar ik het over wil hebben al heeft het er zeker mee te maken.

Bij het kijken naar deze finale van twee grote kampioenen, wat dat zijn het, bedacht ik mij in eens dat Barcelona helemaal niet in deze finale had mogen staan. Ze stonden er wel maar met spelers die nooit aangetrokken hadden mogen worden en die in deze finale zelfs cruciaal waren (Suarez en Neymar). En daar is één heel simpele reden voor: de Financial Fair Play regels van de UEFA.

Om aan Europese competities mee te mogen doen moet een club aan een aantal simpele en duidelijke regels voldoen. Een van deze regels is dat een club in het seizoen 2013-2014 maximaal 45 miljoen euro schuld mag hebben. De schuldenlast van Barcelona eind 2013 was, weliswaar flink terug geschroefd, maar nog altijd 287 miljoen euro, ongeveer 6x te hoog. Dus waar de KNVB Twente punten in mindering geeft voor financieel wanbeleid mag Barcelona met een 6x te hoge schuld gewoon mee doen aan de Europese competitie van de UEFA hoewel de eigen regels dat verbieden.

Betekent het hebben van een schuld automatisch dat een club niet mee mag doen aan de Europese competities? Nee, dat is niet zo maar er zijn een set aan straffen die de UEFA wel mag opleggen waaronder het niet mogen aantrekken van nieuwe spelers. Maar ook dat deed Barcelona wel en de UEFA deed niets. Evenmin werden er strafpunten gegeven, titels ingenomen etc. De lichtste straf is een waarschuwing, mogelijk is die achter gesloten deuren gegeven maar Barcelona heeft nog steeds een enorme schuld. Halve finalist Real Madrid maakt het nog bonter, de schuld steeg in deze periode met 11% naar 600 miljoen euro. Hoe kan deze ploeg met louter dik betaalde sterren in het veld en op de bank meedoen aan het kampioenenbal als UEFA zijn eigen regels zou handhaven?

Real Madrid werd in de halve finales uitgeschakeld door Juventus, eind 2014 goed voor een, opgelopen, schuld van 206 miljoen euro. De echte winnaar van de Champions League is dan ook verliezend halve finalist Bayern Munchen dat een eigen vermogen heeft van ruim 286 miljoen. Jammer (of juist logisch?) dat juist daar de topman Uli Hoeness opgepakt werd voor fraude en in de gevangenis belandde.

Hoe kan het dan dat ploegen die zich niet aan de Financial Fairplay regels houden de eindrondes van het grootste Europese clubtoernooi halen? Dat kan alleen maar als er flinke sommen geld van deze clubs in de zakken van belangrijke FIFA zakkenvullers verdwijnen. De zakken van Platini zullen daarbij zonder enige twijfel het meest voor open staan.

 

Photo by Adrià Crehuet Cano on Unsplash

 

 

Een gedachte over “Fair play

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s