FIFA

Al twee keer eerder schreef ik een blog over de FIFA. Natuurlijk ging het over corruptie en omkoopschandalen. Bij mijn blog over Suarez die om zijn bijten geschorst werd, niet echt “fair play” vond Sepp Blatter. In een ander blog gaat het over het FIFA feestje dat gevierd werd in Rusland vlak na het neerhalen van de MH17 vorig jaar.

Deze week werden in Zwitserland in opdracht van de FBI een aantal kopstukken van FIFA opgepakt. De persconferentie van de Openbaar Aanklager in de VS was helder en bikkelhard in het oordeel over de FIFA: structurele corruptie, machtsmisbruik en nog wat andere  minder nette zaken bij de FIFA sinds 1991. De wereld kijkt er naar en vindt er het zijne van. De KNVB, tot voor kort met Michael van Praag in de race voor de opvolging van Blatter houdt zijn mond, doet even niets.

De FIFA brengt naar buiten dat de verkiezingen komende vrijdag gewoon doorgaan. Blatter is toch niet gearresteerd? De woordvoerder weet zelfs te melden dat de FIFA zelf dit onderzoek in gang heeft gezet. Blatter laat weten blij te zijn dat er nu opgetreden wordt. Onder zijn bewind, nu al 16 jaar vierde corruptie en machtsmisbruik hoogtij en straks zal hij roepen dat onder zijn leiding de FIFA is schoongemaakt.

Ook de UEFA laat weinig van zich horen. Binnenskamers zou gelobbyd worden om de verkiezingen van komende vrijdag uit te stellen. Maar de UEFA heeft dik boter op haar hoofd. Als zij zich zouden houden aan de eigen Financial Fair Play regels hadden Barcelona en Real Madrid dit jaar niet de halve finale van de eigen Champions League kunnen staan. De toewijzing van het EK aan Polen en Oekraïne in 2012 was ook niet helemaal zuiver. Ook daar speelt corruptie en macht een belangrijke rol.

Adidas, een van de grote sponsoren, brengt nu wel naar buiten dat ze transparantie van FIFA verlangen. Jammer dat ze dat nu doen en niet de afgelopen, zeg maar, 25 jaar waarbij ze steevast de bal voor het WK mochten leveren. Zou dat te maken hebben met het gerucht dat NIKE betrokken zou zijn in dit grote corruptieschandaal?

Maar hoe het ook zei: ik zie geen daadkracht van een van de partijen die Blatter het liefst zouden zien vertrekken? Waarom zegt Adidas niet gewoon dat ze sponsorschap stoppen zolang er in de top niets verander (lees “Blatter moet weg”)? Waarom zegt de UEFA niet gewoon dat zij niet zullen gaan stemmen komende vrijdag als Blatter kandidaat blijft? Waarom stapt de KNVB gewoon niet uit de FIFA? Zij zijn een van de Founding Fathers van de FIFA in 1903. Niemand maakt een statement, niemand steekt zijn nek uit. Ze zijn allemaal veel te bang dat dan ook hun hoofd afgehakt zal worden en die angst kan er alleen maar zijn als je tot voor kort het spelletje van Blatter en consorten hebt meegespeeld.

VISA komt vandaag met de mededeling dat ze stoppen als sponsor als FIFA niet veranderd, dat is een goed begin al houden zijn ook een slag om de arm. Benieuwd wie de moed heeft om zijn nek echt uit te steken, ik denk zelf helemaal niemand.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s