“Geïnspireerd door Parijs”

IMG_20150216_081710[1]Denen geschokt door aanslag lees ik in dikke letters op de voorpagina van De Stentor vandaag. Ik heb de Telegraaf nog niet gezien maar de letters zullen nog groter en vetter zijn schat ik in. “Dit is een aanslag op alle Denen” zegt de Deense premier. En Netanyahu roept alle Joden op naar Israël te emigreren. Wat mij het meest grijpt in de berichtgeving is wat er tussen neus en lippen door heen glipt. De dader zou geïnspireerd zijn door de aanslagen in Parijs.

Het aantal doden is twee, één minder dan de blanke man die onlangs in de VS drie Moslims vermoorde maar dat nieuws is al in de vergetelheid verdwenen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vertrekt vandaag naar de VS om de praten over een oplossing voor de radicalisering die iedereen (!) overal (!) ziet. Maar dat iedereen dit overal ziet heeft in mijn ogen vooral te maken hoe de media en de politiek dit allemaal op pakken en naar buiten brengen.

Om tot een oplossing te komen is het naar mijn idee belangrijk om niet naar wat er gebeurd te kijken vanuit onze belevingswereld en onze normen en waarden maar dat te doen vanuit de ogen van de daders.

Diepgaande kennis van psychologie en gedragswetenschap is niet echt nodig om te kijken wat er gebeurd. De dader in Kopenhagen zou geïnspireerd zijn door de daden in Parijs. Vanuit zijn ideeën en gedachten is dat volstrekt logisch. Deze mannen en vrouwen hebben een sterk geloof dat deze daden hen in de ogen van hen die hetzelfde geloven tot helden maakt. Kom je daarbij in een gevecht om het leven gaat de hemelpoort open en word je martelaar voor hen die achter blijven en een lichtend voorbeeld om na te doen. Hoe groter de daad, hoe groter de eer.

En wat doen politici en de media? Zij maken deze daden letterlijk en figuurlijk veel groter dan ze werkelijk zijn. Daarmee eren en belonen zijn de dader. Het is een wetmatigheid in gedragswetenschap dat gedrag dat je beloont herhaald zal worden. Door de daden groots en meeslepend neer te zetten en uit te spreken beloon je juist het gedrag van deze daders en hun “vrienden” zien dat en zullen op zoek gaan naar nog zo’n daad want de beloning zal groots zijn.

De aanslag op Charly Hebdo werd een aanslag op DE vrijheid van meningsuiting van de westerse wereld. Hoe groot kan je het maken? De aanslag in Kopenhagen werd een aanslag op ALLE Denen. En als klap op de vuurpijl roept Netanyahu ALLE Joden op om naar Israël te emigreren. De dader, in zijn ideeën in de hemel, kijkt hier op neer en ziet dat het goed is. Zijn missie is geslaagd. Zijn vrienden en anderen Moslims met deze ideeën lezen in alle kranten met vet gedrukte letters dat er weer een held is opgestaan en zullen op zoek gaan naar een kans op ook held te worden. De beloning is groot.

Wat als deze aanslag in Kopenhagen in de pers in was gegaan als poging tot moord op Deens cartoonist (want dat was het) die jammerlijk is mislukt, helaas zijn er twee andere doden te betreuren. De dood van de dader, geen naam, geen achtergrond, niets wordt vermeld. Hoe zou dat overkomen bij de achterban van deze jongen, geen aandacht, geen beloning, niets…..dan alleen een grote leegte. Eigenlijk net zo als de media omgaan met blanke moordenaars…..

Dan het oplossen van de radicalisering, deze is niet op te lossen. Wat wel kan is voorkomen dat het met jongeren gebeurd. En ook daar voor geldt: gedrag wat je beloont wordt herhaald. Dat betekent dat je deze jongeren welkom heet, prijst voor de goede daden die ze verrichten. Je openstelt voor hun gedachten en ideeën en deze niet afkeurt maar in alle openheid en met respect het gesprek aan gaat. Je laat respect zien voor geloof en omarmt ze in liefde: ook jullie horen er bij. Wedden dat het dan wel los loopt. Ik weet het zeker want ik zie het iedere week, als je het maar wilt zien.

Maar wat doen politici en de media, zij laten dit niet zien. Zij vergroten het gapende gat “Als je je niet aanpast rot je maar op”, “Willen we meer of minder Marokkanen? ” zijn dat de kreten die helpen….ik denk het niet. Maar juist die staan vet gedrukt in alle kranten….

 

 

Photo by William Daigneault on Unsplash

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s