Zwarte Pieten wet

schoppenboerGeert Wilders wil met een nieuw wetsvoorstel de algemene beschouwingen na Prinsjesdag kapen. De afgelopen weken heeft hij samen met zijn team knechten in alle stilte aan de “Zwarte Pieten wet” gewerkt. Met deze wet wil hij voor eens en voor altijd afrekenen met de cultuur in Nederland dat iedereen elkaar de Zwarte Piet toeschuift.

Geert Wilders is zich wel bewust van de impact van deze wet die gestoeld is om het eeuwenoude spel “Zwarte Pieten” waarvan VDD wil dat het op de culturele erfgoedlijs van Unesco geplaatst gaat worden. Rutte: “Zwarte Pieten is al sinds de oprichting van de VVD een geliefd spel passend bij onze normen en waarden, dat nu verbieden is hoogst ongewenst.”

Zwartepieten is een kaartspel waarbij klaverboer uit het spel wordt gehaald, evenals alle kaarten met een waarde van twee tot en met zes, zodat er 31 kaarten overblijven.

De kaarten worden geschud en uitgedeeld onder alle spelers. Als iemand twee kaarten van dezelfde waarde en kleur heeft, legt hij deze open op tafel. Als iedereen dit gedaan heeft, dan moet de linkerbuurman van de gever bij hem ongezien een kaart trekken. Als dit een kaart van dezelfde waarde en kleur is als één van zijn eigen kaarten, dan moet hij deze ook open voor zich op tafel leggen. Als het een andere kaart is, moet hij deze bij zijn andere kaarten stoppen. Vervolgens moet hij zijn linkerbuurman bij hem een kaart laten trekken. Zo wordt er doorgespeeld totdat er nog maar één kaart over is. De speler die die boer overhoudt, is dan de zwartepiet en verliest het spel.

Wilders is het duidelijk zat om steeds de Zwarte Piet toegeschoven te krijgen al erkent hij wel dat het in de slachtofferrol zitten hem gemakkelijk afgaat. “Maar dat is geen reden om het nu niet te willen verbieden, iedereen die de Zwarte Piet toegeschoven krijgt zie je verdrietig en boos van tafel lopen. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Onderzoek wees inmiddels uit dat er onder de Nederlanders geen meerderheid te vinden is die voorstander is van dit wetsvoorstel. Het Zwarte Pieten zit in de genen van ons volkje is een veel gehoorde reactie. In de 2de Kamer kan het spannend worden. De SP en Groen Links zien het voorstel wel zitten. Roemer: “ook wij krijgen vaak de Zwarte Piet, dus ergens begrijp ik Geert wel. Wij zijn het op veel punten oneens maar hier kunnen we elkaar vinden.”

Het zal de komende weken spannend worden tijdens de Algemene Beschouwingen. Gaat Wilders deze kaart spelen of niet?

 

Photo by Jack Hamilton on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s