Lourdes

Deze zomer brachten wij onze zomervakantie door in Bidart. Bidart is een kleine badplaats vlak onder het mondaine Biarritz en vlak boven het gezellige St. Jean de Luz. Bedevaartoord Lourdes ligt op ruim 1,5 uur en dat vonden we dichtbij genoeg om er een dagtrip aan te wagen.

Iedereen, of hij/zij nu gelovig is of niet kent Lourdes. Lourdes (Lorda in Occitaans) is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in Frankrijk. Het is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk.

In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien, die door de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders van die tijd werd beschouwd als die van de Heilige Maagd Maria in de verre grot van Massabielle.  In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen. Er werd een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen, die thans alle deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Bernadette Soubirous ging in 1866 het klooster van Nevers in en werd heilig verklaard in 1933.

De Rooms-katholieke Kerk heeft verschillende wonderbaarlijke genezingen erkend. Hiervoor werd in 1905 het Bureau van de medische vaststellingen en in 1947 het Internationaal Medisch Comité van Lourdes opgericht. Op 11 november 2005 werd door het Vaticaan de 67e officiële wonderbaarlijke genezing erkend. Vooral de lichtprocessies en de sacramentsprocessies zijn indrukwekkend.`

In de periode naar onze dag naar Lourdes betrapte ik mijzelf op veel vooroordelen ten aan zien van Lourdes. Ik had gelezen over de enorme hoeveelheden hotels die Lourdes heeft en ik zag beelden voor mij van rijen bedevaartgangers vermengt met nog langere rijen toeristen. Parkeerplaatsen vol met auto’s ver voordat je werkelijk in Lourdes bent en touringbussen die af en aan rijden om mensen in Lourdes te krijgen. Kortom, ik had kennelijk, diep van binnen, niet zo’n trek in Lourdes. Maar de wens van mijn vrouw en ook mijn kinderen kennende om Lourdes heel graag een keer te ervaren en te beleven maakte dat wij toch in de auto stapte voor een dag die ik nu in een blog aan het beschrijven ben. Het werd dus zonder enige twijfel de meest indrukwekkende dag van de vakantie en daar speelde het rijden van de Col d’Aubisque later die dag niet eens een rol bij. Dat was een ervaring op zich.

Tot mijn verassing konden we op ons gemak tot in het centrum van Lourdes rijden die dag en op een enkele touringbus na gaf niets blijk van de beelden die ik van te voren voorzien had. Ik parkeerde de auto in een parkeergarage midden in de stad en gingen Lourdes in. Een plattegrond bij het “Office de Tourisme” toonde ons de weg naar het Heiligdom van Lourdes. In een kleine straat waar onze blikken kennelijk even op vraagtekens stonden werd ons door een uitermate aardige mevrouw, in het Nederlands, de weg gewezen maar niet voordat zijn verteld had dat onderweg aan de rechterkant een leuk café zat waar de Nederlandse koffie schonken. Later ontdekten wij dat zij dat eigenaresse was van dat café en uit Limburg kwam maar ook dat bij meerdere cafés in Lourdes reclame werd gemaakt voor “echte Hollandse koffie”.  Hoe dichter wij bij het heiligdom kwamen hoe meer ik mijn beeld als toeristenlokker bevestigd kreeg. De toeristenwinkeltjes schakelden zich meer en meer aan een en naast de flesjes (voor het water) was Maria als “glow in the dark” en sleutelhanger alom aanwezig.

Deze beelden vielen direct weg op het moment dat wij het heiligdom van Lourdes binnenliepen. De eerste indruk die ik kreeg was overweldigend. En dan is het niet de basiliek waar meteen je oog op valt. Het contrast met de winkels waar je net nog tussen liep en de sfeer die er hangt is zo groot. Mensen praten zachtjes, lopen in kleine groepjes te wandelen. Het hele terrein wordt als een grote kerk beschouwd waar meerdere kerken, binnen in, te vinden zijn en dat gegeven voel je en merk je aan het gedrag van de mensen die er rondlopen. Rustig wandelen we rond. Bezoeken de basiliek, enkele kapelletjes er om heen of die er onderdeel van zijn. We zien duizenden kaarsen branden. Sommige kaarsen dun en 30 cm lang, andere tientallen centimeters dik en misschien wel 2 meter lang. We zien mannen met lijsten lopen die ook kaarsen aansteken, dit blijken de duizenden “internet-kaarsen” te zijn. Je kunt via de website digitaal een kaars aansteken maar dat wordt dan ook werkelijk in Lourdes gedaan, we zien het gebeuren. Er staat een lange rij in alle rust te wachten op langs DE grot te kunnen lopen om daar even het steen aan te raken of het beeld wat er staat, geduld is een schone zaak maar iedereen in de rij brengt het op.

Als we rond een uur of 1 op een bankje een broodje gaan eten gebeurd het. We voelen ons al enigszins vreemd door daar, in het heiligdom een broodje te eten. Terwijl wij daar zitten komt er achter uit het park een onafgebroken stroom zieke mensen het heiligdom binnen. Sommige in rolstoelen, andere in karretjes van het heiligdom zelf, stuk voor stuk geschonken door een gulle gever wiens naam het karretje staat, weer anderen in een ziekenhuisbed. Dat maakt indruk. Zelf geloof ik niet in wonderen maar deze mensen kennelijk wel en met hen ook iedere vrijwilliger die de rolstoel duwt, het karretje trekt of het bed naar de grot duwt. En het zijn er honderden, en dat dan niet alleen op deze dag maar op alle dagen van de week, alle weken van het jaar en dat al jaren lang.

Je hoeft niet lang te rekenen om te bedenken dat miljoenen mensen werkelijk het geloof hebben dat Lourdes iets kan betekenen. Geloven ze allemaal in een wonder: dat geloof ik niet. Wat ze wel krijgen is een unieke ervaring. Een ervaring die je raakt, een beleving die je niet meer loslaat.

 

Photo by Anuja Mary on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s