De keizer en zijn ego

Vandaag een mooi verhaal in mijn mailbox over een keizer en zijn ego.

Op een dag kwam de keizer bij Bodhidharma met een dringende vraag:  ‘Er is veel onrust van binnen. Ik ben zeer ambitieus; hoewel ik een van de grootste keizerrijken ter wereld bezit, voelt het ego zich nog steeds ontevreden.’

Bodhidharma lachte en zei: ‘U bent bij de juiste persoon gekomen. Een ding moet u doen: kom in de vroege ochtend bij me, om vier uur. En vergeet niet uw ego mee te brengen; als u het niet meebrengt, kan ik niets doen.’

De keizer voelde zich wat verward en hij vroeg: ‘Wat bedoelt u?’

Bodhidharma zei: ‘Precies wat ik zeg, dat bedoel ik. Breng uw ego mee en ik zal er voorgoed een eind aan maken.’

De keizer kon die avond niet slapen. Hij probeerde alles uit zijn hoofd te zetten en niet te gaan, maar hij was ook wel nieuwsgierig naar deze bijzondere man. Hij had vele wijze mannen en grote heiligen ontmoet, maar niemand had ooit
vanzelfsprekend gezegd: ‘Breng het en ik zal er voorgoed een eind aan maken.’  Hij besloot uiteindelijk toch maar te gaan. En Bodhidharma zat al klaar op de grond. De keizer naderde hem bevend.

Bodhidharma zei: ‘Alleen? Waar is uw ego?’

De keizer antwoordde: ‘Het is niet iets dat ik kan meebrengen Het zit altijd in me.’

Bodhidharma zei: ‘Dan is het goed. Ga zitten en doe uw ogen dicht en probeer te ontdekken waar het zich schuil houdt. Op het moment dat u het te pakken hebt vertel het me dan.’

Trillend zat de keizer alleen in het tempeltje buiten de stad en voor het eerst in zijn leven sloot hij zijn ogen om te mediteren. Hij keek rond in zichzelf: waar is het ego? Een uur ging voorbij en nog een uur. De zon kwam op en de keizer zat in een staat van gelukzaligheid.

Bodhidharma schudde hem door elkaar en sprak: ‘Nu is het genoeg – twee uur! Waar is het?’

En de keizer begon te lachen. Hij boog zijn hoofd, raakte Bodhidharma’s voeten aan en zei: ‘Ik kan het niet vinden.’

Bodhidharma lachte en zei: ‘Zie je wel! Ik heb er een eind aan gemaakt. Wanneer u ooit weer dat rare idee hebt over uw ego, vraag dan niet aan anderen hoe u het moet opgeven, maar sluit uw ogen en tracht te vinden waar het zit.’

 

Photo by Nick Fewings on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s