Ajax

Waarom denken Ajax-fans altijd dat fans van andere club gefrustreerd zijn als Ajax weer eens wint of dat ze altijd (!) kritiek krijgen als een ander iets zegt over de wijze waarop Ajax gewonnen heeft. Een kleine, volstrekt onbetrouwbare en zeker niet wetenschappelijke analyse.

Onlangs plaatste ik op twitter een tweet waarin ik verwees naar een artikel op nusport.nl waarin een onderzoek wordt gepresenteerd dat laat zien dat clubs die lang actief zijn in de Europese competities (Champions- en Europaleague) aan het einde van het seizoen problemen krijgen met de wedstrijden die 2 dagen later gepland worden dan de Europese wedstrijden.

Dit onderzoek van inspanningsfysioloog Raymond Verheijen toont aan dat clubs maar liefst veertig procent minder kans op een zege als ze na slechts twee dagen rust een tegenstander treffen die minimaal drie dagen niet heeft gespeeld. Verheijen: “Onterecht puntenverlies ontstaat volgens hem vooral in het laatste half uur van de wedstrijd, omdat teams met slechts twee rustdagen dan 75 procent meer kans hebben op een tegendoelpunt en het aantal zelf gescoorde goals in de slotfase juist met zeventig procent afneemt.

Volgens de inspanningsfysioloog raken spelers in de slotfase van de wedstrijd vermoeid omdat ze in de twee rustdagen onvoldoende zijn hersteld. Hij pleit daarom voor een internationale regel die teams minimaal drie hersteldagen biedt tussen wedstrijden.

”Uit onderzoek blijkt dat het huidige speelschema niet eerlijk is”, zegt hij. ”De FIFA en UEFA moeten ingrijpen. Een ‘drie-rustdagen-regel’ moet voor fair play zorgen.’’

Dit wilde ik graag delen met mijn volgers. Ik vond het leuk onderzoek en daarnaast vind ik “fair play” belangrijk en zie ik graag een ploeg kampioen worden die dat, over de hele linie verdiend heeft.

In mijn volgers zitten een aantal ajax-fans. De club die in het artikel wordt genoemd als de club die twee keer op rij van dit fenomeen “geprofiteerd” zou hebben.

Verheijen rekende uit dat AZ bij een eerlijk competitieverloop met acht punten meer op dit moment nog koploper van de eredivisie was geweest.

De club uit Alkmaar overkomt volgens de inspanningsfysioloog hetzelfde als FC Twente vorig jaar, dat vlak na de Europese duels met Villarreal vier punten verloor terwijl Ajax allang geen Europese verplichtingen meer had. Daardoor kreeg Ajax alsnog de kans om op de slotdag de titel te grijpen.

Deze opmerking was voor de ajax-fans onder mijn volgers reden voor een paar tweets die ik jullie niet wil onthouden, de oogst van 1 uur twitter:

Aan mij:

@aadbrinkman Klinkt toch als iemand die gewoon niet kan verkroppen dat de beste weer kampioen wordt.”

@aadbrinkman boer & kiespijn, druiven & zuur…..? ;-)”

@aadbrinkman Gelezen. Vandaar mijn opmerking. Frustratie waar wetenschap met de haren bijgetrokken wordt om die te vergoeilijken.”

@aadbrinkman Ja, ik ben blind en doof voor kritiek. Omdat Ajax kampioen wordt 🙂 Daarnaast: als Ajax wint is er altijd kritiek. #zielig

@aadbrinkman een beetje jaloers Aad?#ajax #kampioen #hiha

@aadbrinkman of bedoel je dat Feyenoord geen kampioen kan worden vanwege al hun Europese wedstrijden de laatste jaren 😉

En algemeen:

“Nieuws: Lachwekkend: Ajax dankt titel aan ‘competitievervalsing’ http://soc.ms/tyGrUO #ajax”

“De kranten op deze maandagmorgen denken het ook: ‘Alleen mirakel kan Ajax van titel houden’ http://ajax.ms/t0fwTL http://pic.twitter.com/3XwOIVhb” , let op het woordje “ook”

“Altijd t zelfde liedje! – ‘Ajax wordt ook nu kampioen door competitievervalsing’ via @VI_nl http://www.vi.nl/nieuws/219901/Ajax-wordt-ook-nu-kampioen-door-competitievervalsing.htm”

@raymondverheije jammer dat u Ajax beschuldigd van competitievervalsing. Maar wij zijn gewoon de beste aan t einde van de rit! #wijzijnajax

ajax kampioen.door competitievervalsing? Hahahahahaah #schaamje

“wat een kansloos gelul over #ajax en #competitievervalsing

“Wij zijn Ajax wij zijn de beste”

 

En het is niet voor het eerst dat ik dergelijke reacties zie bij mensen die Ajax-fan (zeggen te) zijn. Hooghartig gedrag zoals Ajax nu al tot kampioen uitroepen terwijl ze dat nog niet zijn lijkt de gewoonste zaak van de wereld. En ja, ik weet (!) dat de kans 99,9% is maar ze zijn (!) het nog niet en voor de afgelopen wedstrijd tegen Groningen al helemaal nog niet. Kritiek op Ajax wordt altijd gepareerd met “er is altijd kritiek, jullie kunnen niet verkroppen dat we de beste zijn”. Alleen het feit dat men bij Ajax spreekt over “godenzonen” laat al zien dat men zich verheven voelt boven anderen. Ik werd zelfs enige tijd gevolgd door het twitteraccount @Godenzonen met de beschrijving “ALLEEN BEDOELD VOOR ECHTE AJACIEDEN! BEN JIJ EEN ECHTE AJACIED? | FOLLOW DAN |”. Ik besloot niet te volgen en inderdaad, even later haakten zij ook bij mij weer af. Ik heb dat nooit begrepen, jezelf beschouwen als de zonen van God, arrogantie ten top. En helaas, ook de fans doen aan die arrogantie mee. De tweets laten het zien. Of ze zijn arrogant of ze zijn meteen op de teentjes getrapt: jammer.

 

Photo by Fachry Zella Devandra on Unsplash

Een gedachte over “Ajax

  1. Godenzonen is ook verkeerd. God kan geen Cruijff zijn, Cruijfzonen is dan ook beter op zijn plaats 🙂
    Ik zie dat je nogal wat reacties van mij hebt aangehaald, en hoewel die lichtelijk ironisch bedoeld waren door hun context toch wat zwaar aangezet zijn. Als geboren en getogen Amsterdammer ben ik vrijwel altijd sarcastisch in mijn reacties.
    Dat neemt niet weg dat het onderzoek waarnaar je verwijst, precies is wat het aangeeft: een op statistiek gebaseerd onderzoek. En statistiek en realiteit hebben nu eenmaal weinig met elkaar op. Uitgaand van wetenschappelijk ‘bewijs’ had ik al lang dood moeten zijn maar ik leef nog. AZ had, bij een ander speelschema misschien een statistisch voordeel gehad, maar een ander effect had dat dan waarschijnlijk weer teniet gedaan. Dat is het verschil tussen statistiek (wat betrekking heeft op een zeer beperkt aantal variabelen) en realiteit wat het gevolg is van al die ontelbare en onmeetbare invloeden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s