Winnen van jezelf

Het is begin december 2004. Sinterklaas komt de pupillen van AV’34 verblijden met een bezoek en enkele jeugdige atleten worden naar voren geroepen om door de Sint toegesproken te worden. Ook een meisje van net 7, twijfelend over echtheid van Sinterklaas moet naar voren.

“Vind jij atletiek leuk”, vraagt Sinterklaas? “Ja”, zegt het meisje, “ik vind het harstikke leuk”.  “En hoe gaat het dan bij de crosswedstrijden deze winter?”, vraagt Sinterklaas. “Dat gaat niet zo goed”, zegt het meisje, “ik word altijd laatste”. “Oh ja”, zegt Sinterklaas, “wil jij een keer winnen?” “Ja”, zegt het meisje, ”Dat wil ik wel”. “Winnen” zegt Sinterklaas, “kan je ook van je zelf. Als jij de volgende cross beter en sneller loopt dan de vorige, heb je in ieder geval van jezelf gewonnen en ben jij ook een winnaar”. “Trouwens”, zegt Sinterklaas”, “voor mij ben jij al een winnaar omdat je hoewel je steeds laatste wordt, toch nog zegt dat je atletiek erg leuk vind.” Tijdens de cross er na stijgt het meisje boven zichzelf uit en wordt die ene keer op 1 na laatste en dat viert ze groots.

Sinterklaas heeft sporten beter begrepen dan Thijs Zonneveld, die zich sportverslaggever noemt en vroeger professioneel wielrenner was. Hij twittert “Groot feest voor een 2de plaats, het beste bewijs dat Feyenoord geen topclub is #alleewinnentelt”.

Hierbij gaat hij voorbij aan de essentie van sport en dat is het willen en kunnen winnen van jezelf. En dat is wat Feyenoord na jaren van ellende gedaan heeft. Zonder dure aankopen, zorgen dat de financiën op orde komen en dan een net even hoger doel bereiken dan van te voren in deze fase bedacht en gedacht. Dat is een feestje waard. Er is een prijs gehaald, weliswaar geen kampioenschap of titel waar wel Champions League op een basis van financiële zekerheid en op spelers die zelf zijn opgeleid en dit jaar voor een groot deel voor het eerste in de eredivisie mogen opdraven.

Een nog mooier voorbeeld is misschien het feestje dat Rutger Smith bouwt tijdens een training. Ja, lees dit goed Thijs, tijdens een training kan je ook een feestje bouwen. Rutger heeft jaren van blessureleed achter de rug. Heeft jaren niet zijn favoriete onderdeel (kogelstoten) kunnen uitvoeren en werkt in de training keihard om nieuwe successen te kunnen vieren. En dan op een dag, wint Rutger van zichzelf. Er is geen wedstrijd, geen tegenstander, hij is er alleen en wint van zichzelf en wat een feest.


Als je doel winnen is kan je alleen maar verliezen. Als winnen is het enige is wat telt ben je met sporten snel klaar. Thijs, beroepsrenner of niet, je snapt er geen snars van. Als je doel is winnen van jezelf blijf je van je sport genieten en kan je winnen: een grote- of een kleine prijs (aandacht van Sinterklaas). Op het moment dat coaches dat gaan snappen gaan we met Nederland echt grote prijzen pakken.

 

Photo by Miguel Bruna on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s