De drie vragen

Als zo vaak komen verhalen op je pad om het moment dat het speelt. En dan merk je ook hoe belangrijk het moment is. Hoe veel kracht uitgaat van het nu.

Dit verhaal kwam deze week bij voorbij en het kwam ook aan. De drie cruciale vragen……

Er was eens een koning die dacht dat niets hem kon mislukken als hij altijd de juiste tijd zou weten waarop met een werk begonnen moest worden, als hij altijd zou weten door welke mensen hij dat moest laten doen en als hij altijd zou weten welk werk het belangrijkste was. De koning liet veel geleerde mannen bij zich komen, maar ze gaven allemaal verschillende antwoorden op zijn vragen.

Daarom besloot de koning zijn drie vragen te stellen aan een kluizenaar die bekend stond om zijn grote wijsheid. De kluizenaar leefde in een hut in het bos, maar ontving daar alleen eenvoudige mensen. Daarom ging de koning in zijn eentje, gekleed als een boer, naar de kluizenaar. Toen de koning bij de kluizenaar aankwam, was hij bezig de aarde bij zijn hut om te spitten. De kluizenaar begroette de koning, maar werkte rustig door. De koning liep naar hem toe en zei: ‘Ik ben naar u toegekomen om u drie vragen te stellen:

  • Wat is de juiste tijd om een goed werk te doen?
  • Welke mensen zijn daarbij de belangrijkste?
  • Welk werk is het belangrijkste en moet dus het eerst gedaan worden?’

De kluizenaar luisterde naar de koning, maar gaf geen antwoord. Hij spuugde in zijn handen en begon weer te spitten. Hij zag er mager en zwak uit en hoestte bij het zware werk.

‘U bent uitgeput’, zei de koning, ‘geef mij de spade en rust uit.’ De kluizenaar gaf de koning de spade en ging zitten. Toen de koning een flink stuk aarde omgespit had, stopte hij en herhaalde zijn vragen. De kluizenaar antwoordde niet. Hij stond op en zei: ‘Nu moet u uitrusten en zal ik verder spitten.’

Maar de koning gaf de spade niet terug en werkte door. Intussen verdween de zon achter de bomen. De koning stak de spade in de aarde en zei: ‘Wijze man, ik ben hier gekomen om antwoord te krijgen op mijn vragen. Maar als u die niet kunt beantwoorden, dan ga ik weer naar huis.’

‘Kijk eens, daar komt iemand aan’, zei de kluizenaar. Uit het bos kwam een man die kreunend zijn handen voor zijn buik hield. Hij viel voor de koning op de grond en bleef onbeweeglijk liggen. De koning en de kluizenaar ontdekten dat de man een diepe wond in zijn buik had. De koning maakte de wond schoon met het water dat de kluizenaar hem gaf en verbond hem met zijn zakdoek en een handdoek van de kluizenaar. De gewonde man kwam bij en smeekte om water. De koning haalde fris water en gaf hem te drinken.

Het werd avond. Samen met de kluizenaar droeg de koning de gewonde man in de hut en legde hem op het bed. Daar kwam de gewonde tot rust. De koning ging bij de ingang van de hut zitten, maar hij was zo moe, dat hij in slaap viel en pas tegen de morgen wakker werd.

Hij zag dat de gewonde man hem verbaasd lag aan te kijken.

‘Vergeef mij’, fluisterde de gewonde.

‘Ik ken u niet en heb u niets te vergeven’, zei de koning.

‘Ik ken u wel. Ik had gezworen wraak op u te nemen, omdat mijn broer door u werd veroordeeld. Ik wilde u vermoorden, maar u hebt mijn leven gered. Vergeef mij !’

De koning was blij dat zijn vijand zich met hem verzoend had. Hij vergaf hem en beloofde zijn arts naar hem toe te sturen.

Toen hij buiten kwam, zag hij dat de kluizenaar groentezaden in de omgespitte aarde zaaide.

De koning zei; ‘Wijze man, voor de laatste keer vraag ik je mijn vragen te beantwoorden!’

De kluizenaar keek de koning aan en zei: ‘U hebt al antwoord gekregen. Als u gisteren geen medelijden met mijn zwakheid had gehad en de aarde niet had omgespit, maar teruggegaan was door het bos, dan had deze man u vermoord. Daarom was het de juiste tijd waarop u de grond omspitte. Ik was op dat ogenblik de belangrijkste mens en het belangrijkste werk was iets voor mij te doen.

Toen de gewonde man kwam, was het de juiste tijd voor hem te zorgen, want anders was hij doodgebloed zonder dat hij zich met u kon verzoenen. Hij was op dat ogenblik de belangrijkste mens en wat u voor hem gedaan hebt, was het belangrijkste werk.

De juiste tijd is het ogenblik. De belangrijkste mens is degene die op dat ogenblik geholpen moet worden. Het belangrijkste werk is iets goeds te doen voor die mens.’

 

Photo by Emily Morter on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s