Tweeluik

Gisteren 27-10 was voor een jonge Angolees die zich helemaal thuis voelt in Nederland een belangrijk dag. Die dag moesten 150 volksvertegenwoordigers (!) beslissen of hij in Nederland mocht blijven. Ging het hier om om Mauro of ging het hier om het uitvoeren van de PVV agenda? Ik volgde e.e.a. op twitter en in andere media en schreef gisterenavond nog twee brieven: een tweeluik.

 

Beste Mauro,

Gisteren was jij groot nieuws in Nederland en
hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd trending topic op twitter. Hoe kan je dan  schrijnend zijn?

Je hebt gewoon een moeder in Angola, natuurlijk ben je dan  niet schrijnend.

En ik lees vandaag in de krant dat je niet ziek bent. Hoe kan dan iemand vinden dat je een schrijnend geval bent?

Je bent als 9-jarige naar  Nederland gekomen. Door je moeder in het vliegtuig gezet, 1 jaar jonger dan  mijn zoon nu die wij thuis proberen met alle liefde te omringen en te  beschermen. Maar gelukkig, na je omzwervingen waarvan ik niet weet hoe die  waren kwam je in Nederland en werd je opgevangen in een warm gezin met  liefdevolle pleegouders. Hoe kan je dan schrijnend zijn?

Je ontwikkelde jezelf  tot een intelligente slimme jongen, geliefd door zijn omgeving. Je leerde goed  Nederlands spreken en je paste je perfect aan in Nederland. Ik weet niet of je  stamppot eet maar ik ga er haast vanzelfsprekend van uit. Je werd een voorbeeld  voor menig vluchteling hoe het wel moet in Nederland. Geen gehang op straat, geen kleine straatcirimineel of tuig van de straat. Niet in groepen… nou, je snapt het wel, al die zaken waar de PVV het steeds over heeft. Hoe kan je dan schrijnend zijn?

Mauro, dank je wel dat ik je heb leren kennen. Weliswaar niet echt maar wel zodat ik  als Nederlander heel erg goed realiseer dat we in Nederland een heel schrijnend geval hebben: Nederland zelf.

Ik wens je alle goeds en ik hoop uit het diepst van hart dat het goed met je komt, bij voorkeur hier maar anders in Angola maar jij kan laten zien hoe groots je bent en vooral hoe Nederland aan het afzakken is naar de kelders van deze wereld als het gaat om menselijkheid en zorg voor onze medemens.

Warme groet,

Aad

PS: is er geen sport die je erg goed kan? Dan kan je heel  snel Nederlander worden. Atleet? Tafeltennisser? Voetballer?

Geachte meneer Leers,

Of eigenlijk gewoon “meneer Leers” want dat achten is er bij mij wel een beetje af. Waar is die top burgemeester gebleven die stond voor zijn mensen en vaak zijn rug durfde rechten als in Den Haag weer het asielbeleid ter sprake kwam. Wat was ik hoopvol gestemd toen u minister werd. Maar wat hebt u mij teleurgesteld. Ik vraag mij overigens wel af of u er echt wat aan kan doen? Wordt het geen tijd om er gewoon uit te stappen? Het is toch niets voor een man van uw statuur om in opdracht van Rutte op het matje te moeten komen bij de provinciegenoot met een hoog waterstofperoxide gehalte. Een partijgenoot of zelfs de baas van een “politicus” die op twitter meldde dat “die knul nu maar eens moest opzouten”.

Dat zijn namelijk de mensen die Mauro en eigenlijk alle vreemdelingen het land uit willen. En uw partij het CDA wil zo graag aan de macht hebben dat het de PVV gedoogd, niet andersom. U wordt daar feitelijk het slachtoffer van. U wilt Mauro helemaal niet naar huis sturen. U verschuilt zich achter de regeltjes die door de 2de kamer zijn goedgekeurd. U baalt dat u dat nu op het bordje krijgt.

Waarom dan niet een echte vent? Stap er dan uit? Zeg zelf: tot hier en niet verder. Of hecht u toch te veel aan het pluche van minister? Bent u stiekem wel vriendjes met Geert ? Ik geloof er geen snars van. Of wel maar dan hebben we inderdaad een zeer schrijnend geval in Nederland: meneer Leers.

Grt.

A. Brinkman

 

Photo by Vincent van Zalinge on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s