(Ge)weiger(de)ambtenaren

Met de nieuwe motie rondom weigerambtenaren is wat mij betreft de politiek steeds meer aan geloofwaardigheid aan het verliezen.

Op Twitter wordt mij duidelijk gemaakt (overigens door een politicus die ik hoog acht) dat een weigerambtenaar het grondrecht van de homoseksuele trouwlustige raakt door zijn huwelijk te weigeren voltrekken. Dit zal wellicht op allerlei wetten gebaseerd in essentie juist zijn. Door te weigeren voert de betreffende ambtenaar de wet niet uit die hij/zij uit hoofde van haar functie MOET nakomen. En als geweigerd wordt mag deze ambtenaar niet langer deze functie vervullen.

Als het echter in essentie al juist is lijkt mij een nieuwe wet om het te verbieden niet nodig. De wet is eigenlijk overbodig en toch moet die wet er komen. Dat lijkt het naar mijn idee erg op “Rutte pesten” en de PVV doet daar met het steunen van deze motie volop aan mee. Nu ben ik, zoals sommige lezers, zullen weten fanatiek tegenstander van dit kabinet en de wijze waarop zijn de PVV gedogen.

Maar dit gaat te ver. Waarom moet iets wat als volwassen mensen onder elkaar opgelost kan worden zo ver door bediscussieerd worden dat er om dat te stoppen en wet gemaakt moet worden? Een trouwambtenaar kan op grond van zijn/haar geloof ernstige bezwaren hebben tegen een homohuwelijk. Onze grondwet geeft deze man of vrouw zelfs het recht om dat bezwaar te hebben. Deze gedachte staat het voltrekken van tientallen zo niet honderden “normale” huwelijken niet in de weg. Veel trouwambtenaren voltrokken al huwelijken lang voordat onze regering zo vrij begon te denken om homohuwelijken toe te staan. Onder deze mogelijk ook weigerambtenaren.

En nu besluit een stel partijen de handen in een te slaan om deze groep mensen die vanuit passie en gevoel al jaren huwelijken voltrekken een oorvijg te geven. Gij zult ook homehuwelijken voltrekken anders zout gij maar op. Ik vind het onwaardig en onbegrijpelijk. Gemeenten kunnen dat, gebaseerd op volwassen gedrag en overleg prima zelf oplossen, daar is echt geen wet voor nodig. De eerste gemeente die niet van plan is het voorstel te volgen is al opgestaan: hulde Urk. Moge er velen volgen. Partijen die deze motie steunden: ga je alsjeblieft bezig houden met zaken die er toe doen (lees de tweets van Femke Halsema bijv. over haar bezoek aan Afrika) en laat de paar trouwambtenaren die geen homohuwelijk willen sluiten lekker geen homehuwelijk sluiten.

En met pijn in mijn hart zeg ik: als jullie zo doorgaan zal ik mijn geloof in de politiek verliezen en de stembus nooit meer van dichtbij gaan bekijken en ik ben een linkse stem…..maar voor hoe lang nog?

 

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s