De strijkstok van de apotheker

De afgelopen jaren is in supermarktland veel gebeurd. Daarbij zijn veel taken van personeel naar de klant verschoven. De zelfscan deed zijn intrede. In plaats van een leuk mens achter de kassa die je boodschappen scant en die de boodschappen afrekent scan je zelf je boodschappen en betaal je zonder tussenkomst van een medewerker bij de zelfbedieningskassa’s. Deze overstijgen inmiddels in aantal de bemenste kassa’s. Onder het mom van klantvriendelijk zijn een enorme bezuinigingsmaatregel op personeel. Het is datzelfde personeel dat, zoals we nu weten ook nog eens niet al te best wordt betaald. Niet vreemd dus dat bijvoorbeeld Albert Heijn vorige jaar een recordwinst boekte (+ 14%). Het eerste kwartaal van dit jaar is zelfs nog beter (3% meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar). De stakingen waren niet onverwacht en de eis (+14%) niet verrassend. Inmiddels is er een overeenkomst. Het personeel wordt iets minder uitgebuit dan eerder. Ook de graaiflatie deed dit jaar als woord haar intrede.

Maar wat zou u ervan vinden als je nadat je de boodschappen in je karretje hebt geladen en gaat afrekenen bij de kassa onderaan de kassabon een extra post verschijnt: terhandstelling en begeleidingsgesprek: € 15,-? Dat is vreemd toch? Toch is dat precies wat apothekers in specifieke gevallen doen.


Op het moment dat een arts, na een doktersbezoek, een medicijn voorschrijft moet de patiënt deze ophalen bij de apotheek. Door de vergaande automatisering is het recept je al vooruit gesneld. Je meld je aan de balie en de assistente reikt het medicijn uit en verteld daarbij hoe je medicijn het best kunt gebruiken: de terhandstelling en het begeleidingsgesprek. Dat wat gezegd wordt ook op het doosje en in de bijsluiter staat is wel duidelijk maar toch, ik begrijp dat ze dat bij nieuwe medicijnen doen en dat daar ook geld voor gevraagd wordt. Op de rekening staan ook de kosten voor het medicijn en de terhandstelling en begeleidingsgesprek apart genoteerd. Beide zullen in veel gevallen door de zorgverzekeraar worden vergoed.


Enige weken geleden had ik, zoals ieder jaar in deze periode, last van hooikoorts. Ik log in op de patiëntenomgeving van mijn huisarts. Ik kies uit het lijstje vaker te gebruiken medicijnen op de oogdruppels die ik al jaren gebruik en klik op enter. Enige tijd later in de mail de bevestiging dat mijn aanvraag is goedgekeurd en het recept naar mijn vaste apotheek verzonden. Die middag komt er een mailtje van de apotheek. Ik kan mijn oogdruppels uit de automaat bij apotheek halen. Ze zullen daar 3 dagen beschikbaar zijn. De dag erna ga ik naar de apotheek, loop naar de automaat, aan de zijkant van het gebouw. Ik type de gegeven code in en mijn geboortedatum als controle en enkele seconde later liggen de druppels in het bakje waar ik ze uit kan pakken. Ik heb in dit proces geen huisarts gesproken, geen assistente gezien, ben ik geen apotheek binnen geweest.


We zijn een maand verder en ik krijg een rekening van de zorgverzekeraar voor medische kosten. Ik kijk even in de details waar het voor is: oogdruppels. De oogdruppels kosten € 7,–. De rekening bedraagt € 22,-. Op de factuur staat de post “terhandstelling en begeleidingsgesprek”. Navraag leert dat die opgevoerd mogen worden bij een eerste medicijngebruik. De kosten zijn omdat ik verder meestal weinig heb en laste van mijn eigen risico. De verzekeraar erkent dat als mijn eigen risico op was geweest ze probleemloos deze kosten hadden betaald. Ze controleren slechts steekproefsgewijs. Als ik niet naar de details had gekeken had ik waarschijnlijk ook klakkeloos de kosten betaald die niet gemaakt zijn. En dit is bij mij niet de eerste keer. De vorige keer gebeurde hetzelfde en werd de rekening nadat ik contact had opgenomen met de apotheek aangepast. Het is blijkbaar standaardgedrag. Ook bij herhaalde medicijnen die niet ter hand worden gesteld worden deze kosten gewoon in rekening gebracht. Er wordt te weinig gecontroleerd en de apothekers komen er mee weg.


Volgend jaar kunnen we weer massaal verrast zijn als de premies omhoog gaan of als het kabinet besluit het eigen risico te verhogen. Het is in ieder geval we duidelijk waar een deel van dat geld aan de strijkstok blijft hangen.

Ook bij apothekers wordt flink gegraaid.

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s