Hoe E-Books overbodig worden

Wij hebben vier KOBO E-readers in huis met daarop een goed gevulde boekenkast met E-books. Of beter, op een externe harddisk staat een goed gevulde boekenkast met E-books die we allemaal keurig hebben aangeschaft, meestal via BOL.COM. Al naar gelang de behoefte worden deze boeken op één van deze vier E-readers gezet om gelezen te worden door de eigenaar van de E-readerL mijn vrouw, één van mijn kinderen of ik. We hebben ook boekenkasten vol met echte boeken, want eigenlijk gaat er niets boven een echt boek maar vijf boeken mee op vakantie per persoon is heel veel ruimte en dan is de E-reader een uitkomst en zo’n handig apparaatje is ook makkelijk in de tas op weg naar school in de bus of trein waar die al zo zwaar is door de studieboeken die mee moeten. Kortom: een prima uitvinding.

Tot deze maand, deze maand wilde ik als cadeau voor één van mijn kinderen een nieuwe E-reader aanschaffen. Bij deze E-reader koop ik ook twee boeken die op haar verlanglijstje staan en aangezien ik onder mijn BOL.COM account komen ze ook bij KOBO onder mijn account in het system. En dan blijkt die koppeling met het KOBO/BOL account verstrekkende gevolgen te hebben op de rechten om dat te boek te lezen. En al mijn eerder aangeschafte boeken onder mijn BOL account.

Bij installeren van de E-reader MOET ik mijn account opgeven om deze werkend te krijgen. Het gevolg daarvan is dat al mijn anderen E-books op de E-reader van mijn dochter terecht komen en dat inclusief mijn actuele leesgeschiedenis, de voortgang in het boek waar ik op dat moment in het lezen ben.

Op advies van BOL.COM installeer ik de KOBO-app op mijn laptop en maak in die app mijn E-reader bekent. Nadat alles is gesynchroniseerd staan alle boeken incl. de nieuwste op mijn E-reader inclusief de leesgeschiedenis van mijn dochter EN de leesgeschiedenis van mijn boeken ben ik kwijt.

Het hebben van één account op meerdere E-readers is dus op zijn zachts gezegd onhandig en dat is natuurlijk ook precies wat KOBO wil. Het boek mag eigenlijk maar op één E-reader staan. Op mijn vraag of de uitwisseling van boeken tussen accounts mogelijk is wordt ontkennend geantwoord. Iedere E-reader heeft een eigen account nodig en ieder E-book kan slechts aan één account gekoppeld zijn.

Kan ik dan mijn E-books dan verkopen of de rechten overzetten op een ander account? Maar nee, dat kan ook niet. Wat er nu dus door KOBO en BOL.COM gecreëerd is bij ons gezin is een boekenkast vol met E-books maar waar wij in de echte boekenkas gratis en voor niets een boek uit de kast kunnen pakken om te gaan lezen of uit kunnen lenen aan familie of een vriend is dat bij E-books met de nieuwe regels totaal onmogelijk geworden. Het E-book wat van mij is, is door niemand anders te lezen of het moet op mijn E-reader die daardoor voor mij niet meer beschikbaar is. Een hopeloos ouderwets systeem dus wat bij software allang achterhaald is.

De E-book business schiet zich nu in de voet. E-books zijn nu door die situatie in verhouding veel te duur geworden ten opzichte van gewone boeken. De manier om er mee om te gaan omslachtig en onhandig en zal E-books op termijn impopulair gaan worden en illegaal kopiëren zal fors toe gaan nemen. En het was precies de bedoeling van die nieuwe regels om dat tegen te gaan.

Het moet technisch mogelijk zijn om een licentie voor een E-book op meerdere E-readers te kunnen plaatsen, bijv. net als bij sofware op maximaal 5 E-readers. Het moet technisch mogelijk zijn om een licentie in eigendom over te dragen naar iemand anders. Ik kan mijn boeken ook 2de-hands verkopen, waarom mijn E-books dan niet? De markt en de bedrijven die gaan over digitale boeken doen er wijs aan om snel hun business model aan te passen anders is het met de E-books en E-readers snel gedaan.

 

Photo by Ed Robertson on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s