Ploegenspel

photoPDV/PNCor Vos © 2015
photoPDV/PNCor Vos © 2015

Enkele van mijn oudere blogs op de website van Aranea zijn door de prachtige vernieuwde website van de site verdwenen. Geen probleem maar aangezien ik er toch regelmatig naar verwijs plaats ik ze nu ook hier, eerst een inhaalslag. In mei 2015 schreef ik over de ploegentijdrit van Orica Greenedge.

Vaste lezers weten dat ik vaak een link leg tussen het bedrijfsleven en (top)sport. Dit weekend zag ik weer een mooi voorbeeld voorbij komen.  Afgelopen weekend won Orica Greenedge de proloog van de Giro.  Het team met daarin in de Nederlander Pieter Weening was de sterkste in de ploegentijdrit over een kleine 18 kilometer van San Lorenzo naar San Remo. Deze wedstijd is bij wielerliefhebbers vooral bekend van de eerste echte voorjaarsklassieker Milaan – San Remo, La Primavera (de Lente).

Wat maakt deze overwinning voor Orica Greenedge bijzonder of wat is dan de link met het bedrijfsleven? Weenink laat na het legen van zijn laatste glas champagne weten dat in het team van Orica geen “klasbak tijdrijders” zitten. Wat hij wel weet dat is dat het team een ploegentijdrit anders aanpak als andere teams. De renners komen, in tegenstelling tot andere ploegen, regelmatig samen om als team op deze discipline te trainen. Ze komen ook ruim van de voren naar het parcours. Niet om samen het parcours een paar keer op en neer te rijden maar om keihard te trainen op formatie rijden. Heel veel oefenen en trainen om steeds beter te worden waar je goed in bent is een belangrijke sleutel voor succes. Dat staat vaak haaks op het leren van hetgeen we niet zo goed in zijn. Dat is wat ik vaak zie in het bedrijfsleven. Maar ook dat is niet waar ik het dit keer over wil hebben.

Wat mij pakte in het verhaal van Orica Greenedge is het verhaal van de Deense communicatie-directeur van de ploeg, Brian Nygaard. Nygaard: “het is dat typisch Australische om alleen extreem gefocust te zijn op het moment dat je de prestatie moet leveren. Daarbuiten moet er ontspanning zijn. Daarmee spaar je energie die je hard nodig hebt in bijvoorbeeld de ploegentijdrit.” Vervolgens haalt Nygaard het voorbeeld aan van de gewonnen ploegentijdrit in de Tour van 2013. “We hadden al een rit gewonnen op Corsica. “Maak je niet druk, jongens” zeiden we. Het is onze overtuiging dat je met blije mensen verder komt. Happy people work harder. Teams die renners voortdurend onder druk zetten om maar te presteren bereiken het tegenover gestelde. Je moet toe naar een sfeer dat ze elkaar niet willen laten zaken in plaats van dat je de baas happy wilt maken.” Daarna beschrijft Nygaard de structuur van de ploeg met een mooie mix van Italiaans vakmanschap en de opgewekte natuur van de Australiërs in het begeleidingsteam, een heldere en duidelijke structuur die past bij de doelen van de ploeg. Nygaard sluit af met een boodschap over het gedrag van zijn renners: “Wij tolereren het niet dat renners of personeel onaardig tegen elkaar doen. Wij willen er geen klootzakken bij hebben.”

Herkent u inmiddels het verhaal? Enige tijd geleden publiceerde Robert den Broeder en ondergetekende twee artikelen over Organizational Bahavior Management. Daarin beschreven wij dat een succesvolle organisatie leunt op drie even belangrijke pijlers: een duidelijk structuur, het beschreven en gedragen wenselijke gedrag van de medewerkers om tot de goede prestaties te komen en het menselijk welbevinden: de human state. Orica Greenegde geeft er invullen aan: een duidelijke structuur, helder over het wenselijke gedrag en “happy people work harder”. Dit maakt het team van Orica Greenedge bijna onklopbaar als team in de ploegentijdrit. Niet omdat ze excellente tijdrijders hebben maar omdat ze gelukkig zijn met elkaar en door het vuur gaan voor elkaar. Zo maak je excellente teams.

 

Photo by Matteo Vistocco on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s