Vluchtelingen

Opvang-vluchtelingenNederland is deze weken weer verdeeld in haar uitingen. De reden hiervan is de stroom vluchtelingen die op ons af komt. De meeste komen momenteel uit Syrië. Een land in het verderf gestort door haar eigen president en daarna een duwtje extra gekregen door de interventie van het Westen en de IS strijders die roepen voor Allah te vechten en daarbij uit naam van diezelfde Allah menig Moslim en Christen een kopje kleiner maken.

Deze stroom vluchtelingen verdeeld Nederland in drieën. Er zullen ongetwijfd mensen zijn die hier geen mening over hebben. Dan zijn er de mensen die vinden dat je deze vluchtelingen met open armen moet ontvangen en andere die vinden dat je dat ook moet doen maar vooral niet hier en al helemaal niet van onze centen.

Beide partijen die wel een mening hebben gebruiken de media om de andersdenkende te beïnvloeden. Zo was de foto van een drie-jarig jongetje voor veel mensen aanleiding om te laten te zien hoe wreed de oorlog is en hoe belangrijk is dat we nu echt wat gaan doen. RTL Late Night (Humberto Tan) organiseerde een TV avond om geld in te zamelen en andere BN’ers boden spontaan hun huis aan om mensen op te vangen. Andere grepen de foto aan om nog maar eens duidelijk te maken dat wij door vluchtelingen hier met open armen en voor veel geld op te vangen de mensensmokkelaars in de kaart spelen en dat iedereen die de vluchtelingen hier heen wilde halen deels schuld had aan deze trieste dood.

Dezelde groep noemt de vluchtelingen gelukszoekers en verwijt de rijke Arabische landen in de regio geen enkele vluchteling op te nemen.

Het jongetje zo bleek later was nooit in Syrië geweest en woonde met zijn gezin in Turkije. Het jochie was zelfs daar geboren. Dus de media gebruikte de foto om een beeld in stand te houden van in doodsnood verkerende vluchtelingen. Dat is in ieder geval de vraag die columniste Marianne Zwagerman stelt op BNR.nl. Waarom zijn we niet eerlijk in onze berichtgeving vraagt zij zich af, achterhouden van informatie leidt tot achterdocht stelt zij.

En daar heeft Marianne helenmaal gelijk in. Als ik Buma hoor zeggen dat het veel belangrijker is om vluchteklingen in de regio op te vangen en Wilders dat nadrukkelijk onderstreept en daarbij zegt dat de rijke Arabische landen niemand opvangen word ik achterdochtig en wil ik meer weten. Feiten worden dan belangrijk. Ik noem er een paar (en ja, natuurlijk is deze lijst verre van compleet en doe ik dat om aan beeldvorming te doen) maar doe er mee wat u goed dunkt in uw beeldvorming:

 

  • Het jongetje Aylan is nooit in Syrie geweest, zijn ouders zochten een betere en meer veilige plek (Canada) om hem in groot te laten worden;
  • In Libanon, buurland van Syrië, een klein en dichtbevolkt land met ruim 4 miljoen inwoners zijn inmiddels ruim 1,2 miljoen vluchtelingen opgenomen. Deze opvang, vele malen groter dan de opvang in Nederland, is in de regio;
  • Turkije, eveneens buurman en verwikkeld in een oorlog met de Koerden nam inmiddels 1,8 miljoen mensen op;
  • Egypte en Jordanië, eveneens in de regio zijn respectievelijk goed voor 133.000 en 248.000 vluchtelingen;
  • Nederland overweegt (!) de opvang van maximaal 7000 extra.
  • Israël, toch ook een buurland en zeker niet arm neemt geen enkele vluchteling op.

Cijfers van vluchtelingewerk laten zien dat rond de eeuwwisseling ieder jaar ruim 40.000 mensen asiel aanvroegen in Nederland, daar hoorden we betrekkelijk weinig over. Daarna zakken de cijfers in tot aan 2013 en laten 2014 en 2015 weer een stijging zien (24.515 in 2014) en de eerste helft van 2015 8742 asiel aanvragen. Het zijn cijfers die schril af steken tegen de aantallen in de regio. Waarom noemen Buma en Wilders deze cijfers niet, waarom zegt Wilders niet dat Israël ook geen asielzoekers op neemt. Netanyahu zegt zelf dat zijn land te klein is. Een deel van “zijn” land is formeel nog steeds van Syrië (Golanhoogte). Kunnen ze prachtig vluchtelingen opvangen en beschermen. U kunt de redenen raden denk ik. Niet de mens in het drama is belangrijk, niet de opvang van mensen die op zoek zijn naar geluk, liefde en open armen (en wie is dat niet in deze wereld?) staat centraal maar het ego en electoraal gewin. Angst zaaien en vooral melden hoeveel geld alles kost staat dan voorop, een deel van de bevolking is daar erg gevoelig voor en de stembus wacht.

Ik word er persoonlijk misselijk van, dat is ook een feit.

 

Photo by Mohammed Hassan on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s