Financial Fair Play #NOT

uefa-fairplayGisterenavond verloor Ajax in de Champions League kansloos van grootmacht FC Barcelona. Ik keek de eerste helft en zag een oppermachtig maar gemakzuchtig Barca Ajax alle hoeken van het veld zien. Niet vreemd met twee van de beste spelers in de wereld in haar gelederen: Messi en Neymar.

Messi krijgt een riant salaris van Barcelona om zijn kunsten te vertonen: ruim € 47,5 miljoen per jaar. Ongeveer evenveel als de complete begroting van FC Twente in het seizoen 2013-2014. Opkomende ster Neymar steekt daar schril bij af met een kleine 25 miljoen, iets minder dan de begroting van AZ (26 miljoen).

De UEFA heeft enkele jaren geleden “Financial Fair Play” in het leven geroepen. Doel van deze nieuwe regelgeving is financieel gezonde voetbalclubs die de degens met elkaar kruisen. Spelers megahoge salarissen betalen kan en mag alleen als de club daar financieel gezond bij blijft. Dat het kan bewijst Bayern Munchen vanaf dit jaar. De club die gisteren Roma nog met 7-1 aan de kant schoof is sinds begin dit jaar schuldenvrij. De man met het op een na hoogste salaris is Bastiaan Schweinsteiger dit jaar over Ajen Robben (8 miljoen) heen wipte met een kleine 12 miljoen per jaar, een schijntje van Messi. Beste betaalde voetballer bij Bayern is Frank Ribery (13,5 miljoen), iets meer dan een kwart van het salaris van Messi.

In de top 3 van best betaalde voetballers staan naast Messi, twee voetballers van Real Madrid, in alle opzichten de aartsrivaal van Barcelona. Ronaldo staat daar voor bijna € 60 miljoen op de loonlijst en Gareth Bale voor een kleine € 27 miljoen. Het salaris van Ronaldo is even groot als de totale begroting van PSV. De schuld van Madrid liep afgelopen jaar met 11% op naar € 610 miljoen.

Een van de regels van de UEFA bij “Financial Fair Play”  is dat clubs in het seizoen 2013-2014 niet een grotere schuldenlast mogen hebben dan € 30 miljoen. Dit bedrag wordt dus met meer dan een factor 20 (!) overschreden door Madrid wat zijn schuld zelfs zag oplopen. De schuld van Real is bijna 2x zo groot als de begroting van de 10 clubs met grootste begroting in Nederland. De overschrijding door Barcelona is bijna met een factor 10! Consequenties die door de UEFA worden benoemd zijn: het mogelijk (!) uitsluiten van grote Europese toernooien met ingang van het huidige seizoen en een mogelijk (!) transferverbod.

Het woordje mogelijk is hier natuurlijk de crux. Hoewel opgezadeld met een megaschuld doen de clubs gewoon mee aan het Champions League bal. Barcelona trok afgelopen zomer ondanks de megaschuld bijtertje Suarez aan om hem vervolgens met zijn schorsing op de bank te zetten. Ook de 3de Spaanse club in het bal der kampioenen (!) Altetico Madrid verzuipt in de schuld. Wat doen die clubs nog in de Champions League? Ik ben er van overtuigd dat er nog meer “grote” clubs” zijn waarbij de UEFA een oogje dicht knijpt omdat andere belangen een rol spelen.
Het is financiële doping die de boventoon voert en daarmee is de sport nog rotter dan het wielrennen en de UEFA is als bond is minstens zo corrupt. Temeer omdat Michel Platini onlangs naar buiten bracht dat de UEFA met haar “Financial Fair Play” op de goede weg is (http://www.nu.nl/sport/3908776/platini-stelt-uefa-goede-weg-met-financial-fairplay.html) . Maar de “kleine” clubs worden gezond waar de echte winst te halen is bij clubs waar de UEFA niet echt in wil grijpen. Hij kan dat bewijzen door Barcelona, Real, Atletico en al die andere daadwerkelijk uit te sluiten van de Europese toernooien.

Clubs die financieel gezond zijn, zijn op een enkele uitzondering na niet in staat het hoofd te bieden aan de clubs die dat niet zijn en de UEFA laat dat gebeuren. Ook Manchester City heeft meer schulden dan toegestaan, net als AS Roma dat gisteren werd afgedroogd door het gezonde Bayern, dat is echte Fair Play.

Een gedachte over “Financial Fair Play #NOT

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s