Hoe fout is de UEFA?

Het Nederlands elftal heeft afgelopen week roemloos het Europees Kampioenschap verlaten. Het EK wat voor Nederland nooit een EK werd. Ego’s werden groter dan het team en het elftal bakte er helemaal niets van. Het Europees Kampioenschap vindt plaats in Polen en Oekraïne.

Vooraf was er veel te doen over Joelija Tymosjenko, de voormalig premier van Oekraïne die gevangen zit wegens vermeed machtsmisbruik. Zij wordt vastgehouden in de Kachanivska-strafkolonie in Charkov (toevallig de speelstad van Oranje). Om het vast zitten van Tymosjenko gaven meerdere landen aan dat het EK niet bezocht zou worden door hoogwaardigheidsbekleders.

Ook in Nederland gaven kabinet en koningshuis aan het EK niet te bezoeken als de situatie in het land (vooral verwijzend naar Tymosjenko) niet aanzienlijk verbeterd zou zijn. Op 8 juni besloot ons kabinet toch Minister van Sport Schippers naar te sturen maar ze zal geen politieke contacten leggen. Wat mij betreft een gemiste kans, zij had de politieke vertegenwoordigers daar aan kunnen spreken over wat er mis is in hun land.

Het is makkelijk om nu Nederland uitgeschakeld is te zeggen dat we er helemaal niet hadden moeten zijn. Ik heb dat wel meerdere keren met mijn omgeving gedeeld maar werd daarin gisteren 21 juni bevestigd.

Die dag heb ik niet gekeken naar de wedstrijd Tsjechië – Portugal (0-1) maar naar het programma “De vijfde Dag” van de EO op Nederland 2. In dat programma was een item op genomen over de Poolse en Oekraïense voetbalfans. De beelden en de verhalen waren schokkend en beangstigend.

Tijdens een voetbalwedstrijd, waar het filmteam openlijk aanwezig is, wordt door honderden “fans” oerwoudgeluiden gemaakt naar donkere spelers en de afschuw over het spelen van deze donkere voetballers wordt openlijk uitgesproken.  De toeschouwers dragen duidelijk zichtbaar en vol trots extreem rechtse symbolen als de swastika (hakenkruis) of het Kelten-kruis (symbool voor “white-power”). Het is beangstigend om te zien dat tijdens een wedstrijd honderden zo niet duizenden jongeren massaal de Hitlergroet brengen en het “Sieg Heil” schreeuwen. Vol trots laten ze afbeeldingen van Hitler zien. Het is te eng voor woorden. Het is afschuwwekkend als een groep extreem rechtse jongeren een groep donkere toeschouwers ontwaart. Indische jongeren die in Oekraïne zijn om te studeren en fan zijn van de plaatselijke vereniging. De groep rechts extremisten dendert er op af om deze groep openlijk en hardhandig af te tuigen. Erger wordt het als blijkt dat groepen jongeren worden opgeleid in het aftuigen van ongewenste vreemdelingen, hier mogen zelfs beelden van gemaakt worden en getoond wordt hoe je iemand het meest verwond en het meest pijn doet.

Maar dan het meer afschuwwekkende: de politie staat er bij en kijkt er naar. De politie grijpt niet in en laat het allemaal gebeuren. Als een politiewoordvoerder wordt aangesproken door de journalist die dit onderwerp maakt kijkt deze man nooit recht in de camera of naar de journalist en geeft aan dat niet de Hitlergroep wordt gebracht maar dat ze wijzen naar de supporters van de andere club. Het “Sieg Heil” heeft hij nooit gehoord. Officieel gebeurt er trouwens in de stadions tijdens wedstrijden zelfs helemaal niets. Het gedrag van deze fans wordt getolereerd door de (lokale) overheid.

En dan het meest afschuwwekkend. De UEFA en de KNVB waren, zoals iedereen in Europa van te voren op de hoogte van deze gruweldaden in Oekraïne maar ook in Polen. De UEFA en de KNVB hebben willens en wetens daar het toernooi laten organiseren en daar grote spelersgroepen heen gestuurd en ook supportersgroepen naar die landen laten gaan. Hiermee wordt het racistische gedrag getolereerd ook al wordt in woord het tegenovergestelde beweerd. Dat blijkt uiteindelijk ook bij de strafmaat van de UEFA bij racistische uitlatingen. De voetbalbond van Kroatië kreeg bij wangedrag (racistisch) een boete opgelegd van € 25.000,- , een tweede overtreding werd beboet met € 80.000,-.  Ook Rusland kreeg een boete voor wangedrag van supporters (€ 30.000,-) net als Polen (€ 4.000,-). Deze boetes staan in schril contrast met de boete voor één enkele speler: Niklas Bendtner. Deze Deense international laat na een gemaakt doelpunt de bovenrand van zijn onderbroek zien met daarop de naam van een wedkantoor. Bendtner kan € 100.000,- overmaken op de rekening van de UEFA.

Dat laat zien waar de prioriteiten liggen van de UEFA. Nederland werkt daar aan mee, door onze voetballers daar te laten voetballen en een minister er heen te sturen zonder dat ze politiek hier op aan mag/kan spreken.

Dat is het meest afschuwwekkend aan dit EK.

Bekijk de beelden hier.

LET OP: Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s