De alchemie van goud maken

Een zeer rijk man bracht zoveel rijkdom bijeen, zoveel goud, dat hij geen plaats meer had om het allemaal op te slaan. Toen hij een mor¬gen wakker werd, zag hij dat al zijn goud in stof veranderd was. Je kunt je indenken dat hij daar gek van werd.Iemand bracht hem op het idee om naar Boeddha te gaan – Boeddha verbleef in de stad – en de man ging naar hem toe. En Boeddha zei: “Je kunt het volgende doen. Breng al je goud naar de markt en als iemand kan zien dat het goud is, breng die persoon dan naar me toe.” Maar de man zei: “Hoe kan me dat helpen?”

Boeddha zei: “Het zal je helpen. Doe het maar.”
Dus ging hij al zijn goud ophalen, duizenden ossen wagens vol stof want het was nu allemaal stof. De hele markt stond vol met zijn ossenwagens. En er kwamen mensen op af met de vraag: “Wat heeft die onzin te betekenen? Waarom breng je zoveel stof naar de markt? Waarvoor?”
Maar de man zweeg. Toen verscheen er een vrouw. Ze heette Kisagautami. En ze zei tegen de man: “Zoveel goud? Hoe ben je aan zoveel goud gekomen?”
Hij vroeg de vrouw: “Kun je het goud zien?”
Zij zei: “0 ja, al deze ossenwagens zijn gevuld met goud.”
Hij hield de vrouw staande en vroeg haar naar haar geheim. “Hoe kun je dat zien? Want niemand, zelfs ik niet, kan zien dat het goud is. Het is allemaal stof.”
Hij nam haar mee naar Boeddha en Boeddha zei: “Je hebt de juiste vrouw gevonden. Zij kan je die kunst bij¬brengen. Het is alleen een kwestie van zien. De wereld is zo als je haar ziet. Ze kan de hel zijn, ze kan de hemel zijn. Goud kan stof zijn en stof kan goud zijn. Het gaat erom hoe je ernaar kijkt. Dit is de juiste vrouw. Word een leerling van Kisagautami. Ze zal het je leren. En zodra je op de juiste manier kunt kijken, verandert de hele wereld in goud. Dat het is het geheim van de alchemie.”

 

 

Photo by Vinicius Wiesehofer on Unsplash

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s