4 en 5 mei

AnneFrankDe laatste dagen zie ik steeds vaker de oproep om op 4 mei dit jaar niet te gedenken. Persoonlijk begrijp ik die oproep niet. Er wordt gezegd dat er gezien er nu in de wereld leeft er niet veel te gedenken valt. Ik denk daar anders over.

We kennen in Nederland al jaren lang de unieke en krachtige combinatie van op 4 mei gedenken wat er gebeurd is en een moment van stilte om hen die omkwamen te gedenken en 5 mei om onze vrijheid te vieren.

Juist door wat er nu in de wereld gebeurd is gedenken meer op zijn plaats dan ooit. We mogen niet vergeten dat 4 mei vooral draait om te gedenken wat er tijdens een van onze meeste zwarte jaren in de geschiedenis gebeurde. De opkomst van Hitler in de jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog daarna waarin al die doden vielen die we nu nog willen gedenken. Pas sinds kort worden ook de omgekomen Nederlanders herdacht die omkwamen tijdens vredesmissies na de oorlog. We mogen niet vergeten dat alleen al uit Nederland ruim 102.000 Joden, Sinti en Homoseksuelen naar Duitsland werden vervoerd en omgebracht omdat ze waren wat ze waren: Jood, Sinti of homoseksueel. We mogen ook nooit vergeten dat (vaak zeer jonge) soldaten uit Engeland, Canada en nog veel meer landen hun leven gaven om ons onze vrijheid terug te geven. Dank zij hen kennen wij nu vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof en alle andere vrijheden die er toe doen.

Waar ik wel moeite mee heb is 5 mei: bevrijdingsdag. We hebben volgens mij door alles wat er nu gebeurd in de wereld weinig meer te vieren als het om vrijheid gaat. Het woord zelf is gekaapt door een politicus die van alles predikt behalve de vrijheid waar al die jonge soldaten voor gestorven zijn. De Vrijheid van Meningsuiting waar Wilders zijn mond van heeft is verworden tot een vrijbrief om ongestraft te kunnen schelden en beledigen. Vooral als het om en naar een ander gaat. Die vrijheid is er niet als het onszelf betreft. Ik schreef daar eerder mijn blog “verward” over. Vrijheid van Godsdienst staat sterk onder druk. Wilders maakt er geen geheim van Nederland te willen DE-Islamiseren. Wat hij er precies mee bedoelt zegt hij nooit.

Wel zie ik inmiddels in Duitsland een partij een partijprogramma presenteren dat in het Duitslang van de jaren 30 niet zou misstaan. Geen uiterlijke kenmerken van de Islam meer in Duitsland. Zo begon het in de jaren 30 ook. Alles wat op Jood leek werd verboden. Dezelfde partij legt haast klakkeloos de problemen van het Duitsland van nu bij de vluchtelingen en de Islam. Wilders doet hetzelfde, op twitter zegt hij binnen 140 karakters dat er geld naar de vluchtelingen gaat ten koste gaat van de ouderenzorg. Dat hij in de kamer voor bezuinigingen op de ouderenzorg stemde zien zijn blinde volgers niet. Dat benoemen maakt je een wegkijker of een landverrader. Over welke vrijheid hebben we het dan?

Is de volgende stap het verplicht dragen van een halve maan op je kleding? Moeten Moslims ook gaan onderduiken om geen slachtoffer te worden van geweld. Deze week nog werd een onschuldig meisje in elkaar geslagen door een stelle infantiele mannen die om welke idiote reden als Feyenoord fans in de media werden neergezet. Wat doet die toevoeging er toe? Maakt dat het minder erg? Een soort goed praten wat krom is? Meisje in elkaar geslagen omdat ze Moslims is, ah joh het waren Feyenoord fans, over naar de orde van de dag, zo iets?

Dat meisje was niet vrij om te zijn wie ze was en hoe zij wilde geloven en zich kleden. Het voorval kreeg bijval van velen op Sociale Media. Het was haar eigen schuld, hoe ziek zijn wij geworden.

Net zo ziek als Statenlid Rene Dercksen van de PVV? Hij meldde trots op Twitter dat veel Nederlanders net zo dachten als die partij in Duitsland die de Islam uit het straatbeeld wil weren. Juist daarom moeten we gedenken. Dit zijn ze de eerste stappen die ook in de jaren 30 werden gezet. Dat mogen we nooit vergeten. Is er iets te vieren? Nee, niet echt, de vrijheid is in Nederland niet meer wat het geweest is. En de partij met de naam is daar de belangrijkste reden voor.

 

Photo by Giulia Gasperini on Unsplash