Kramer uit kritiek op prijs nationale Korfbalploeg

nocDoor een lek bij NOC/NSF kwam deze week naar buiten dat bij het sportgala van NOC/NSF dit jaar de Nationale Korfbalploeg door de sporters gekozen zal worden tot sportploeg van het jaar. De hele verkiezing lijkt doorgestoken kaart. Dat de korfbalploeg de onderscheiding krijgt is overigens niet vreemd.

De ploeg laat al jaren een binnen de sportwereld ongekende prestatiereeks zien. De ploeg werd dit jaar overtuigend Europees kampioen. Bondscoach Wim Scholtmeijer reageerde dol enthousiast op de prijs die zijn kant op gaat komen. “Eindelijk erkenning voor onze sport waarin we toch al jaren tot de wereldtop horen. Korfbal is geen grote sport maar toch mogen de prestaties opzienbarend worden genoemd.” De Nationale ploeg werd 8 x Wereldkampioen. Alleen België wist in 1991 Nederland te titel te ontfutselen. Bij het EK, dat 5 keer werd gehouden, stond Nederland zelfs alle keren op de hoogste trede van het podium.

Sven Kramer, genomineerd voor sportman van het jaar en met de achtervolgingsploeg schaatsen voor sportploeg van het jaar, reageerde furieus. “Bij het stemgedrag van sporters gaat het niet louter om de weging van prestaties, maar veel meer en veel te vaak om persoonlijke voorkeuren.” Voetballers en schaatsers komen er volgens Kramer om die reden vaak bekaaid af. ”Waarom? Omdat wij het in de ogen van veel sporters te goed hebben, zowel qua aandacht als financiële beloning. Daarnaast leeft de gedachte dat schaatsers te succesvol zijn. En dat is weer typisch Nederlands.”

“Zeker omdat langebaanschaatsen net als voetbal als een echte mondiale sport is spreken de schaatsprestaties bij het Nederlands publiek eigenlijk veel meer tot de verbeelding dat het kleine korfbal. “Korfbal wint bijna alles wat er te winnen valt en dat kan je bij het langebaanschaatsen niet echt zeggen” aldus een verbolgen Kramer.

Wat Kramer betreft heeft het Sportgala geen meerwaarde. ”Anders gezegd, ik zal er geen seconde minder van slapen als we met deze verkiezing zouden stoppen.”

Kramer doet een beroep op zijn collega-sporters, die de keuze maken op 16 december, om Ireen Wüst te verkiezen als sportvrouw van het jaar. Zijn voormalig teamgenote bij TVM heeft concurrentie van Jorien ter Mors en atletes Dafne Schippers en Sifan Hassan.

“Ik wil niets ten nadele zeggen van de andere genomineerden, maar ik zou het een enorme aanfluiting vinden, of schandalig eigenlijk, als zij geen sportvrouw van het jaar zou worden.”

“Kijk nu naar Schippers en Hassan, wat bereikten zij nu eigenlijk.  Dafne 2-voudig Europees kampioen bij een sport die mondiaal eigenlijk niets voor stelt en Hassan, slechts 1x Europees kampioene. Die kun je toch niet serieus nemen?” briest Kramer verder. “Ik ben nog blij dat ze Nadine Broersen niet hebben genomineerd. Dat risico lag levensgroot op de loer nadat ze Wereldkampioene meerkamp Indoor was geworden. Ook een prestatie die gewoon voor echte topsporters niet telt.”

Kramer overweegt nu te stoppen met wedstrijdschaatsen. “Voor mij hoeft het niet meer.”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s