OGC and APMG yet another story

For all international readers, it is in Dutch and I apologize for that, a translation will hopefully available soon.

De afgelopen weken heb ik eens rond gekeken, geluisterd en gelezen hoe het nu precies zit met ITIL® en de rechten daarop. Ik hoor meer en meer verhalen over bedrijven en individuen die (dreig)brieven kregen met juridische stappen omdat zij zich niet aan de regels van OGC/TCO/APMG hadden gehouden. Dit leidde al eerder tot mijn “Harry Potter-verhaal” wat eerder al gepubliceerd werd.

Opmerkelijk is dat zodra ik op twitter de naam van APMG liet vallen er direct door deze organisatie op gereageerd werd. Een eerste uitspraak is meteen helder: “APMG is a commercial organization. For ITIL and all our certs we aim to provide high quality accredited training & exams. Overigens was direct de vraag om contact op te nemen als ik vragen had met een verwijzing naar de APMG International website. Ik was kennelijk onduidelijk in mijn reactie want direct daarop de reactie van APMG: “ITIL is owned by OGC. We are one of 10 Exam Institutes accrediting training providers. For a full list: http://bit.ly/em8HjD

Deze twee korte tweets maken het duidelijk: OGC is eigenaar van ITIL en APMG is een commerciële organisatie. Wat nog onduidelijk is waar OGC dan precies eigenaar van is en hoe APMG geld verdient aan ITIL. Ook daar kan op site van OGC en APMG een antwoord voor gevonden worden. OGC is eigenaar van “woorden”, “logo’s” en Intellectual property (IP). Deze woorden en logo’s zijn benoemd en denk hierbij aan ITIL, Prince2, MSP etc. Op de site www.itil-officialsite.com staat het volgende: “APM Group has been granted delegated authority by OGC to issue licences for the re-use of OGC’s trade marks and the Crown copyright in the publications relating to them. This means that they issue licences to Accredited Organisations for them to use OGC’s IP within their training materials and related marketing activities. APM Group also license non-accredited organisations and individuals who wish to re-use OGC’s intellectual property within their products and services.”

De APM group (APMG) heeft de rechten verworven (financieel) om gedelegeerd licenties uit te geven voor het gebruik van OGC materiaal (IP, intelectual property). Dit kan zijn aan geaccrediteerde organisaties, niet geaccrediteerde organisaties en individuen. En zoals inmiddels duidelijk is geworden zitten ze allemaal als een waakhond op het internet om gebruik van deze woorden, logo’s en IP genadeloos af te straffen als er geen licentie (lees geld) voor is.

Nu word het leuk. Door claims bij verschillende van mijn contacten is mij duidelijk geworden welke eisen er aan het gebruik van “OGC woorden” als ITIL en Prince2 ® gesteld worden. En aan die eisen voldoet APMG niet. Deze eisen zijn ook terug te vinden op de website www. Itil-officialsite.com en luiden voor een website als volgt: “Alle eerste uitingen van een OGC woord moeten gevolgd worden door een ®, daarna hoeft deze ® niet meer maar moet een hyperlink verwijzen naar een pagina met de rechthebbende en meer informatie over het betreffende OGC woord.”

APMG, wat namens de eigenaar OGC de kwaliteit van de opleiders en opleidingen bewaakt voldoet dus niet aan deze eisen. Dit terwijl OGC dezelfde opleiders dreigt met rechtszaken als deze niet aan deze eis voldoen. Wat is dan kwaliteit?

Dan maar eens op de site kijken van de uitgever van ITIL boeken namens OGC: TSO. Daar zie ik precies hetzelfde. Inderdaad wordt het eerste OGC woord gevolgd door de bekende R, maar daarna ontbreekt ieder hyperlink op de volgende woorden. Sterker is mis zelfs in algemene zin een webpagina waarin op de rechten van ITIL en andere OGC woorden wordt gewezen. En dat mag toch op z’n minst vreemd genoemd worden.

Alles op een rijtje:

Een commercieel bedrijf bewaakt, betaald, de kwaliteit van opleiders en trainingen. Opleiders die niet gekwalificeerd zijn mogen geen trainingen geven op het gebied van OGC domeinen of straffe van een rechtszaak. Als opleider ben je dus verplicht een accreditatie of licentie te kopen (!) om trainingen te kunnen geven. Of dit de kwaliteit ten goede komt is dus de vraag.

OGC heeft een duidelijke richtlijn hoe om gegaan moet worden met de OGC woorden op een website. Menig bedrijf en individuele consultants zijn al gedreigd met een rechtszaak als niet aan deze regels werd gehouden.  De vaste partners van OGC, APMG voor de accreditatie en de TSO als uitgever van de boeken, houden zich niet aan deze regels. En het wordt nog leuker. De website van itSMF International, ook een niet onbelangrijke speler in het ITSMF werkveld voldoet eveneens niet aan deze regels.

Waar zijn we nu in het ITSM wereldje mee bezig?

ITIL en andere frameworks zijn op de een of andere manier, nadat ze public domain waren, eigendom geworden van OGC. Dit OGC heeft een aantal partners benaderd die commercieel zijn en dus op een of andere wijze er financieel beter op willen worden door het werk wat ze voor OGC doen uit te voeren. Deze partners zijn: APMG, TSO en itSMF International. Deze vier OGC partners voldoen geen van allen aan de eisen die OGC stelt aan het gebruik van de vast gelegde OGC woorden waaronder ITIL en Prince2. Er is op geen enkele manier duidelijk geworden of aan te tonen dat deze partijen op gelijke manier hierop aangesproken zijn dan menig opleider.

Ondertussen worden derden die ITIL of andere frameworks willen gebruiken en dat niet op een manier doen die naar de zin is van OCG direct op het matje geroepen. Logo gebruiken zonder toestemming: binnen 1 dag een dreigmail. Niet de R gebruiken in je communicatie, direct een dreigmail.  Communiceer je over een ITIL based training maar ben je niet geaccrediteerd, je kan meteen een mooie brief of mail verwachten. Schrijf je een afstudeerscriptie en je gebruikt ITIL, de OGC klopt aan je deur. “Mogen we even vangen?”.

Hoe lang gaat de ITSM community dit nog accepteren? De OGC mag wettelijk eigenaar zijn van deze frameworks. Ze zijn ontwikkeld, groot gemaakt en groot gehouden door dezelfde community, door al die trainers die al jaren lang trainen en verbetervoorstellen op de frameworks doorgaven. Al die uren en kennis van ITIL (nu versie 2) werden de nek om gedraaid door in het lab ontwikkelde ITIL versie 3 om direct daarna ITIL 2 te stoppen. De community is de morele eigenaar van ITIL en andere frameworks. Wanneer gaan we dat eigenaarschap opeisen of laten wij met z’n allen ITIL en andere frameworks links liggen en gaan we doen waar het werkelijk om draait, onze business ondersteunen. Ik heb daar de namen en frameworks van OGC niet voor nodig. Ik heb het IP wel in mijn hoofd zitten en daar krijgt geen OGC het uit. Wie heeft dat nu nog echt nodig?

Iedereen die dit leest en enigszins thuis is de wereld van Service Management en alles wat ik hier boven beschrijf zal denken: dit weten we toch allang? Hier staat toch niets nieuws? Nee, hier staat niets nieuws en als je oprecht gelooft in al die frameworks en dat ze de heilige graal zijn die het gaan maken in je organisatie: be my guest. Betaal voor het gebruik en betaal veel voor alle trainingen die je moet volgen. Van iedere training MOET een deel naar APMG/OGC gaan. Hetzelfde geldt voor de examens. Voor alles wat met met deze frameworks gedaan wordt moet geld worden afgedragen, direct of indirect. Ik stel voor om daar nu mee te stoppen. Overigens zijn er genoeg alternatieven voor trainingen die zeker bijdragen en hun waarde hebben en waar geen gebruik gemaakt wordt van frameworks waarr rechten op zitten die betaald moeten worden, denk aan ISO 20000 en HBO kopstudies Service Management.

Idereen die tijd heeft om dit te vertalen in het engels? Van harte uitgenodigd!

Voor al de rechten op dingen die hierboven zijn gepubliceerd en getoond verwijs ik een ieder graag naar de websites die eveneens in het artikel zijn geplaatst. Zoekt en gij zult vinden.

 

Photo by Reuben Juarez on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s